Taxi usluge

Uber u Rijeci: Cijena vožnje povoljnija samo za jako kratke relacije

Andrej Petrak

Mobitel - neophodan za Uber / arhiva NL

Mobitel - neophodan za Uber / arhiva NL

Ono gdje bi Uber trebao doći na svoje relacije su kraće od pet kilometara, koje u klasičnom taksiju neće naplatiti manje od 20 kuna



U Uberu tvrde da će, kao i u ostalim hrvatskim gradovima, i u Rijeci njihova usluga biti jeftinija od klasičnih taksija. No, u Rijeci se već godinama ustalila cijena od 20 kuna za prosječnu vožnju do pet kilometara. Uzme li se upravo ova petkilometarska relacija u usporedbu, vidljivo je da je UberX usluga nešto skuplja. Vožnja od Vežice do centra grada UberX-om bi tako koštala od 21 do 27 kuna, UberSELECT-om od 43-55 kuna, a UberVAN-om 55 do 70 kuna.


 Jedan od komentatora na Facebooku Novog lista tako je već izračunao da bi ga prijevoz UberX-om od Žabice do studentskog doma na Podmurvicama koštao 12 do 15 kuna. Nešto manje sreće oni su studenti u domskom smještaju u sveučilišnom kampusu na Trsatu. Njih bi put od Žabice do doma mogao stajati nekoliko kuna jeftinije, ali i par kuna skuplje, nego klasičnim taksijem, ovisno o tome u koje vrijeme zatraže vožnju. Uberova aplikacija relaciju od Žabice do Ulice Radmile Matejčić putem UberX-a procjenjuje na 17 do 22 kune. Od Zvonimirove ulice do Žabice UberX stajat će od 14 do 18 kuna, SELECT već od 29 do 36 kuna, a VAN 36 do 45 kuna.


Uzmu li se u usporedbu nešto duže relacije UberX od opatijske Ulice maršala Tita do Žabice stajao bi putnika od 79 do 103 kune. Put od riječkog Željezničkog kolodvora do Strossmayerovog šetališta u Crikvenici putem iste usluge stoji od 108 do 143 kune. Relacija od riječke Rive do Zračne luke Rijeka stajala bi od 93 do 123 kune, a u obratnom smjeru od 156 do 207 kuna. Tko se odluči Uberom voziti od zagrebačke Zračne luke Franjo Tuđman do centra Rijeke morat će izdvojiti 949 kuna.