Glasovi SDP-ove kolaicije i Burića

USVOJEN ŽUPANIJSKI PRORAČUN Burić: Ovo je prvi put da glasam za neki proračun, to je u cilju borbe protiv podjela

Tihana Tomičić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA – Županijski proračun za 2018. godinu u visini od 869 milijuna kuna prihvaćen je na sjednici Županijske skupštine glasovima SDP-ove koalicije i nezavisnog Hrvoja Burića, ali prihvaćeni su i amandmani Akcije mladih i Živog zida, te nekih HDZ-ovih vijećnika. Naravno, nezavisni Burić prokomentirao je ovu situaciju u svom osebujnom stilu:


– Ovo je prvi puta u mojoj desetak godina dugoj političkoj karijeri da ja glasam za neki proračun. I baš me zanima, sad kad u Gradu Rijeci gradonačelnik Vojko Obersnel ode kad mu padne proračun, a ja pobijedim na izborima i postanem novi gradonačelnik, da li će u Gradskom vijeću Rijeke moj proračun podržati SDP ili HDZ, rekao je Burić i svih nasmijao, a u objašnjenju svoje podrške rekao je da mu je prihvaćen amandman da se Dječjoj bolnici Kantrida subvencija poveća za 100.000 kuna. On je pozvao župana i pročelnike da podrže i bar dio amandmana Akcije mladih, Mosta i ostalih, te da je njegova misija borba protiv podjela u Skupštini. Vrlo ću pažljivo pratiti izvršenje proračuna u 2018., najavio je, kao argument za svoju podršku Komadininom budžetu.


Amandmane su podijeli gotovo svi klubovi ili vijećnici, a župan Komadina prihvatio je samo dio – on je naime objasnio da je dobar dio tih prijedloga već sadržan u prijedlogu proračuna.




Bilo je i onih koji su, poput Marija Alempijevića (AM) i Franje Butorca (PGS) predložili da se proračun povuče, u međuvremenu da se uvrste amandmani i da na kraju svi zajedno podrže proračun, ali to se nije dogodilo. Inače,proračun Primorsko-goranske županije za 2018. godinu predložen je u visini od 869 milijuna kuna, što obuhvaća izvorni proračun od 387 milijuna, dok ostalo čini proračun županijskih korisnika, dakle raznih ustanova čiji je osnivač Županija. To je sveukupno gledano povećanje od čak 58 milijuna kuna u odnosu na 2017. godinu, i čak 100 milijuna više nego 2016. godine, a razlog takvog povećanja su EU projekti, rast prihoda od poreza na dohodak, ali i zaduženje koje će iznositi oko 23 milijuna kuna, i kojim će se financirati energetska obnova škola i drugi kapitalni projekti – objavio je na redovitom press kolegiju pročelnik za financije Krešimir Parat. Župan Zlatko Komadina izjavio je da je proračun za 2018. godinu realno 10 posto veći nego 2017., što je više nego ikad. “Proračun ima najviše kapitalnih projekata otkad postojimo i najviše projekata otkad postojimo”,rekao je Komadina.