Grad je odlučan

USPRKOS NEGODOVANJU Građani nezadovoljni, ali buvljak ipak ostaje na Brajdi

Ljiljana Hlača

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

Uvažavajući primjedbe građana, Grad Rijeka planira uvesti neke mjere, primjerice dežurstvo zaštitara i prisustvo policajca i komunalnog redara, te postavljanje stupića sa zapadne strane



RIJEKA Usprkos stalnom negodovanju stanara, najmoprimaca i najmodavaca poslovnih prostora te iznajmljivača apartmana,  buvljak na Brajdi ostaje, odlučan je u tome Grad Rijeka. U redakciju redovito dolaze primjedbe na račun ovog gradskog sadržaja (vrlo je zanimljivo da nitko od ogorčenih ne želi o tome i javno progovoriti op.a.), a građanima najviše smeta buka, gužva, prosjačenje, izostanak policajaca,  cjelokupni izgled te priče kako bi svi željeli malo mira i reda nedjeljom.


– Buvljak ostaje, ali će Grad Rijeka uvažiti neke primjedbe građana te uvesti dodatne mjere. Tako će Rijeka plus ponovno angažirati zaštitare koji će na dan održavanja buvljaka (a to je nedjelja) od pet sati  pa nadalje paziti da se ne stvara buka i »rondanje« u rano jutro.  Također, Rijeka plus će pripaziti da se kod postavljanja stolova stvara što manje buke, a s MUP-om je dogovorena nazočnost policajaca. Naravno i dalje će na buvljaku biti prisutan i komunalni redar, saznajemo od Grada Rijeke.


Od noviteta, najavljeno je još postavljanje stupića sa zapadne strane lokacije kako bi se spriječilo parkiranje automobila, a na istočnoj strani će se primijeniti sustav s brojem za otvaranje pilomata. Razmotrit će se mogućnost dodatnog čišćenja ove lokacije po završetku sajma, kao i postavljanje nadzornih kamera.




– S obzirom da je Rijeka grad koji se prostire na samo 44 kvadratna kilometra i najgušće naseljeni grad u Hrvatskoj, ponekad nije jednostavno pronaći prostor za realizaciju određenih projekata, pa tako nije bilo lako naći ni lokaciju za ovaj sadržaj. Buvljaci su karakteristika gotovo svakog većeg grada, a vrlo često i turistička atrakcija. Neki se održavaju i svaki dan, u sklopu place,  opravdavaju gradski oci odabir Brajde kao lokacije za održavanje ovog tipa sajma.


– S obzirom na to da riječki buvljak više ne može biti na Preluku, morala se pronaći nova lokacija. Brajda je izabrana kao logično rješenje budući da se tamo, već stotinjak godina, nalazi gradska tržnica koja je, kao i svaka druga tržnica, ujedno i okupljalište, odnosno svojevrsno središte društvenog života. Dakle, Brajda najmanje stotinu godina živi s tržnicom i svim aktivnostima koje ona donosi, dalje se navodi, odbacujući prijedlog građana da se sve to premjesti u halu bivšeg Exportdrva jer je riječ o prostoru koji nije u vlasništvu Grada.


– Brajda je dio šireg centra Rijeke, a život u centru uz brojne prednosti, ima i svoje mane u koje, kao i u svakom drugom gradu, spada i gužva, povremena buka i slično. Buke i gužve uvijek je bitno manje na periferijama gradova nego u gradskim središtima i vjerujemo da su toga svjesni svi oni koji  za svoj život odabiru središta gradova. Drugim riječima, centar grada ima svoje prednosti, ali i mane, navedeno je.