Klinika za neurokirurgiju

USPJEH DR. DINKA ŠTIMCA Riječki kirurg izveo jednu od najtežih operacija mozga

P. N.

Dr. Dinko Štimac / Snimio Sergej DRECHSLER

Dr. Dinko Štimac / Snimio Sergej DRECHSLER

Operacija na 70-godišnjem pacijentu trajala je 3 i pol sata, a dr. Štimac je rekao da je riječ o iznimno rijetkom obliku malformacije krvnih žila na mozgu



Prvi put u 21 godinu rada izveo sam ovakvu operaciju na mozgu”, rekao je predstojnik Klinike za neurokirurgiju u KBC-u Rijeka za Index.


Dr. Dinko Štimac javnosti je već poznat po svom radu. Prvi je u Hrvatskoj, ali i u svijetu prije dvije godine pacijentu ugradio 3D printani umjetni kralježak. Usadak je postavljen 77-godišnjem pacijentu s malignom bolešću na mjesto sedmog vratnog kralješka koji je imao metastazu u svom trupu.


Potom je pacijentu kroz obrvu izvadio tumor, a prije ljeta je prvi put izveo operaciju s dvije premosnice na krvnim žilama mozga. Takav tip operacije također je izveden prvi put u svijetu.


Pacijent je dobro




No unatoč svim inovativnim operacijama koje je obavio jučer se, otkrio je, susreo s najkompliciranijom operacijom na mozgu koju je ikad radio.


Operacija na 70-godišnjem pacijentu trajala je 3 i pol sata, a dr. Štimac je za Index rekao da je riječ o iznimno rijetkom obliku malformacije krvnih žila na mozgu.


“Izgleda kao aneurizma, ali uzorak punjenja krvlju i pražnjenja u venski sustav odgovara uzorku arterio-venske malformacije. Arterija je kod pacijenta išla ispod kosti, ispod koštanog krova očne duplje, pa je probila taj krov i ušla u lubanjsku šupljinu, čime je odmah stvorila malformaciju. Stoga smo morali skinuti koštani krov očne duplje da bismo pristupili žili punilici.


U takvim slučajevima iznimno je važno kvalitetno slikanje krvnih žila, što je napravljeno na Zavodu za radiologiju KBC-a Rijeka i na Medicinskom fakultetu u Rijeci”, rekao je dr. Štimac i istaknuo kako se prvi put, u 21 godinu koliko operira, susreo s ovakvom malformacijom.Kazao je kako su problem uočili na Klinici za neurologiju i da je pacijent odlično obrađen. Malformacija koju su uklonili bit će analizirana na Zavodu za patologiju KBC-a Rijeka, a kaže da je najvažnije to da se pacijent unatoč godinama odlično oporavlja nakon zahvata.

Spasio mu život


“Malformacija je nedavno krvarila, a pacijent je imao sreće da se krvarenje spontano zaustavilo. No to ne bi trajalo zadugo. Ponovo bi puklo, ali s puno lošijim ishodom. Da nije operiran, postojala bi velika šansa da ponovno pukne, ali sad bi bilo malo šanse da se krvarenje spontano zaustavi, nego bi krvarenje najvjerojatnije uzrokovalo smrt pacijenta ili teško neurološko oštećenje. Zato se takve malformacije moraju ukloniti da se prevenira ponovno krvarenje i katastrofalne posljedice po život i zdravlje pacijenta. Ovo mi je bila najkompliciranija malformacija koju sam vidio, ali uspjeli smo je otkloniti”, rekao je dr. Štimac.


Kaže kako se ovakvim operacijama u Hrvatskoj otvaraju novi horizonti, a ovako rijetku operaciju malformacija krvnih žila na mozgu pratili su i studenti medicine iz Španjolske i Portugala.


I dok se Hrvatska suočava s masovnim odlaskom liječnika iz zemlje, dr. Štimac je izjavio kako potpuno razumije sve one koji odlaze u inozemstvo, s obzirom na cjelokupnu situaciju u državi. Poznat je i po tome što je otvoreno kritizirao korupciju i rad brojnih institucija u našoj zemlji, a istaknuo je kako u “našoj korumpiranoj državi nema ni reda niti pravde”.