Regionalci

UNIJA KVARNERA U novoj političkoj stranci mnoga poznata lica, doznajte tko je sve “unutra”

Edi Prodan

Razvojni potencijal cijelog prostora regije Kvarner pokretač je formiranja naše regionalne opcije. Interes regije naš je imperativ, ističe predsjednik stranke Davor Willheim iz Kostrene



Ovaj vikend u Malom Lošinju održan je 1. kongres jedne od najmlađih hrvatskih političkih stranaka s naglašeno regionalnim karakterom. Riječ je o Uniji Kvarnera koja je u jednom od najljepših gradova na Jadranu usvojila Programsku platformu stranke, predložila temeljne akte – statuta i pratećih pravilnika – a do kraja joj je definiran i karakter. Po jasno izloženoj viziji i misiji Unija Kvarnera je regionalna stranka Rijeke, Primorja, otoka i Gorskog kotara koja kreće i prema osnivanju ogranaka i podružnica.


Vijest o rađanju nove političke ne samo stranke nego i opcije je tim intrigantnija jer je u slučaju Unije Kvarnera zapravo riječ većinom o bivšim pripadnicima HNS-a, i to s dugogodišnjim stažem. Izvjesno je stoga kako će njezin rad od samih početaka pratiti i naglašeno polemički tonovi.


No ono što je mnogo važnije, UK je konačno jedan iskorak koji se, kako ističu, udaljava od općih načela i principa pretežitog dijela hrvatske političke scene te se priklanja usko specijaliziranom radu unutar regije koja je od samih početaka nove hrvatske demokracije, dakle od 1990. godine, imala naglašene aspiracije prema stvaranju jedne jake regionalne stranke. No to joj kroz ovih četvrt stoljeća do kraja baš i nije polazilo za rukom. Iskusniji će se odmah prisjetiti RDS-a, kasnije pa sve do današnjih dana i PGS-a, no dominaciju kakvu je u Istri pokazao IDS te donekle HDSSB u Slavoniji, Primorsko-goranska županija nije imala mogućnost evidentirati.





Marinko Dumanić, predsjednik Županijske skupštine u više mandata i dugogodišnji prvi čovjek Lošinjske plovidbe


Tatjana Smeraldo, privatni poduzetnik iz Kostrene i županijska vijećnica


Vedran Kružić, bivši pomoćnik ministra gospodarstva RH i sadašnji vijećnik u Opatiji


Siniša Vilke, profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci i vijećnik u Lovranu


Mladen Valjan Vlačina, prvi načelnik Općine Čavle i poznati ugostitelj s Grobnika


Đanino Sučić, predsjednik uprave Lošinjske plovidbe i županijski vijećnik i potpredsjednik županijske skupštine u 3 saziva


Oliver Filipas, zaposlenik Ine, aktivist s Cresa i vijećnik u Cresu


Katarina Jurešić Mažuran, ex ravnateljica Muzeja turizma Opatija


Marko Boras Mandić, dožupan PGŽ-a


Vid Arbanas, predsjednik Općinskog vijeća Lokve, bivši županijski vijećnik, osnivač udruge Processus Montanus i poznati obrtnik iz Gorskog kotara


Šehrizad Begić, ex zamjenik gradonačelnika Kastva, predsjednik udruge Bošnjaka PGŽ-a i vijećnik u Kastvu


Mirela Marunić, ex načelnica Kostrene i sadašnja vijećnica u Kostreni


Davor Willheim, ex zamjenik načelnika Kostrene i vijećnik u Kostreni


Josip Brozović, načelnik Mrkoplja i dugogodišnji borac za Gorski kotar


Goran Rački, zaposlenik HC-a, vijećnik Delnice


Gordana Božić, vijećnica, Lokve, bivša predsjednica Općinskog vijeća, privatni poduzetnik vlasnik jedne od većih pilana u Gorskom kotaru


Jovan Trbović, vijećnik u Vrbovskom i bivši zaposlenik HŽ-a i aktivist u Gorskom kotaru


Norbert Mavrinac, predsjednik Općinskog vijeća Čavle


Aljoša Žeželić, vijećnik, Čavle i poduzetnik s Grobnika


Dominik Rubeša, vijećnik, Matulji i privatni poduzetnik


Miodrag Šarac, bivši zamjenik načelnika Matulji i bivši županijski vijećnik


Rajko Ivanić, vijećnik, Lopar i vlasnik obiteljskog hotela Lopar


Valerij Jurešić, dugogodišnji vijećnik, Krk i pročelnik za kulturu i sport PGŽ-a


Josip Šepić, vijećnik i grafičar iz Mrkoplja


Lara Bressan, Cres, Lovran ex vijećnica, Cres



Dobro razmislili 


Unija Kvarnera dakle nailazi na teren koji joj omogućava potencijalno veliki uspjeh, ali istodobno, posebno zbog iznimnog ugleda i snage SDP-a, kao i evidentne rasprostranjenosti PGS-a, i nemali broj prepreka koje će ili odmah savladati, ili bi joj se i samoj moglo dogoditi skliznuće u – prosječnost.


– Razvojni potencijal cijelog prostora regije Kvarner pokretač je formiranja naše regionalne opcije. Interes regije naš je imperativ prilikom čega želimo redefinirati ulogu politiku i poluge odlučivanja maksimalno decentralizirati. Građani u odlučivanje trebaju biti uključeni stalno a ne samo svake 4 godine, naglasio je Marko Boras Mandić, primorsko-goranski dožupan i jedan od viđenijih te i iskusnijih članova Unije., naglasio je Marko Boras Mandić, primorsko-goranski dožupan i jedan od viđenijih te i iskusnijih članova UK-a.


Unija Kvarnera u svojim redovima ima osam sadašnjih i bivših načelnika i njihovih zamjenika, šest sadašnjih i bivših vijećnika županijske skupštine, tri nekadašnja predsjednika i potpredsjednika županijske skupštine, jednog dožupana, 20 vijećnika u sadašnjem sazivu, više od 50 vijećnika u proteklim sazivima gradskih i općinskih vijeća, dva bivša zamjenika ministra Hrvatske. Što se tiče teritorijalne zastupljenosti, ona je evidentna u cijeloj županiji, na svim kvarnerskim otocima Rabu, Cresu, Lošinju i Krku, dakako i na Liburniji, u gradu Rijeci, u svim jedinicama lokalne samouprave unutar »Riječkog prstena«, u Gorskom kotaru i to sa čak šest vijećnika, načelnikom u Mrkoplju i predsjednikom vijeća u Lokvama.


Ukupno, Unija Kvarnera ima 250 članova, a kako joj je nakana širenje i izvan županijskih granica, jasno je kako će se u njezin registar uskoro upisati i niz novih članova iz Senja i Novalje. Ono što je mogući značajni forte, je činjenica da je županijski prostor u nizu gospodarskih aktivnosti na poprilično niskom nivou. Prije svega tu mislimo na poljoprivredu koja je u mnogim svojim granama najgora u Hrvatskoj i goranske prostore kojima prijeti izumiranje, kao i na aktivnosti koje su povezane s demografskom obnovom.


Predsjednik stranke je Davor Willheim iz Kostrene. U proteklom mandatu bio je zamjenik načelnika Općine Kostrena da bi na zadnjim izborima dobio mandat vijećnika.


– Uključiti velik broj ljudi u kreiranje politika te oblikovanje i prepoznavanje ključnih tema na koje će se Unija fokusirati, bila je naša želja koja se i realizirala. Čvrsto uvjerenje kako je našoj regiji potrebna snažna regionalna opcija s misijom beskompromisne borbe za snažan Kvarner, bila je naša temeljna vodilja.


Snažna opcija 


Borba za regiju koja će osigurati valorizaciju svog neupitnog gospodarskog potencijala, regiju koja će znati nametnuti projekte nužne za osiguranje razvoja i inovativnosti, rasta i izvoza. Sigurni smo da imamo sve preduvjete da usmjerimo razvoj regije u željenom smjeru. Bez snažne regionalne političke opcije nema niti snažne regije – istaknuo je Willheim.


Hoće li Unija Kvarnera izaći iz »pretpolitičkog« doba i u cijelosti se posvetiti prije svega prevladavanju problema u gospodarstvu, što je primjerice vrlo naglašena težnja IDS-a, ili će se u duhu tradicionalnog hrvatskog političkog folklora zabavljati razmiricama s drugim političkim strankama i njihovim platformama pokazat će sasvim sigurno turbulentno političko vrijeme koje nam slijedi nakon što minu zimske praznične radosti. Proljeće je doba u kojem će se jasnije nazrijeti je li se UK rodio kako bi probleme rješavao ili će ih – dodatno stvarati.