Promocija na Korzu

ULAGANJE KOJE SE ISPLATI ZA ŠEST GODINA: Predstavljen prvi riječki električni automobil

Marinko Glavan

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Električni automobil nastao je konverzijom Škode Octavije, sve ugrađene komponente, osim elektromotora, u cijelosti su izrađene u proizvodnom inkubatoru riječkog Porina 



Prvi riječki električni automobil, proizvođača tvrtke Torp u vlasništvu Tea Žikića, 31-godišnjeg elektrotehničara koji je iskustvo stjecao u poznatoj tvrtki Rimac automobili, predstavljen je danas na Korzu. Žikić se, nakon dvije godine rada u Rimcu, prošle godine odlučio vratiti u rodni grad i pokrenuti proizvodnju električnih vozila, u prvom redu bicikala, ali odmah po osnivanju tvrtke prihvatio se i rada na električnom automobilu koji kani ponuditi na tržištu. Njegov električni automobil nastao je konverzijom Škode Octavije, a sve ugrađene komponente, osim elektromotora, u cijelosti su izrađene u proizvodnom inkubatoru Riječke razvojne agencije Porin.


– Prerada vozila trajala je godinu dana, od čega je većina vremena, čak deset mjeseci, otpalo na projektiranje i izradu dijelova, a sama njihova ugradnja u automobil trajala je svega dva mjeseca. Riječ je o prototipu čija je izrada bila nešto skuplja, uloženo je oko 12 tisuća eura, no s većim brojem proizvedenih vozila ta bi cijena bila znatno niža. Već na dva proizvedena vozila spustila bi se za dvadesetak posto, a kada bi se naručilo deset ovakvih vozila, bila bi niža i četrdesetak posto, te došla na razinu konkurentnosti – ističe Žikić, koji je svoju tvrtku nazvao u čast najpoznatijem riječkom izumu – torpedu.


Ulaganje u električna vozila tvrtke Torp, prema njegovim riječima, isplati se već za pet do šest godina, zbog niskih troškova održavanja i eksploatacije, u prvom redu zbog praktički besplatnog »goriva«.




– Nema troškova za izmjenu ulja, filtera, i drugih potrošnih materijala kao kod motora s unutarnjim sagorijevanjem, a trošak električne energije iznosi sedam do deset kuna na 100 kilometara, ako se baterije pune po nižoj tarifi – rekao je Žikić, s tim da je u riječkim punionicama električnih vozila punjenje baterija besplatno, pa trenutno ne predstavlja nikakav trošak.


Nastavak proizvodnje prema njegovim je riječima vrlo izvjestan, jer su interes za prvim riječkim električnim automobilom već iskazala gradska komunalna društva, ali i nekoliko privatnih tvrtki te fizičkih osoba.


Potvrdio je to i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, kojemu je pripala čast da napravi kratki probni »đir« Torpovim elektroautomobilom.