Četvrti ciklus financiranja

UGOVOR O ZNANSTVENIM PROJEKTIMA SVEUČILIŠTA I FMTU 150 tisuća kuna za 9 turističkih projekata

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

'Slijedimo cilj da se povećaju izdavanja za znanost i da ona dosegnu barem 1 posto od bruto domaćeg proizvoda, ako već ne 2 posto, što bi bilo dostatno. Svi projekti za koje danas potpisujemo ovo financiranje imaju vrlo inovativnu notu, problematiziraju recentne, aktualne probleme i pojave u turizmu, kroz zaista zanimljive teme', kazala je rektorica 



RIJEKA Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof.dr. Snježana Prijić Samaržija i dekanica Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu prof.dr. Dora Smolčić Jurdana, te devet voditeljica znanstvenih projekata danas su potpisale sporazum o znanstvenim projektima čija ukupna vrijednost iznosi 150 tisuća kuna.


Riječ je o četvrtom ciklusu financiranja projekata na takav način, a navodeći kako riječko Sveučilište sva sredstva koja su mu doznačena za znanost raspoređuje svojim sastavnicama rektorica je najavila novu distribuciju sredstava u iznosu od 6 milijuna kuna za koje se upravo vrši evaluacija.


– Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu započeo je prvi među ostalima ovakvo dodatno financiranje projekata koji prolaze istu, sveučilišnu evaluaciju. Ovakvoj dobroj praksi priklonile su se još neke sastavnice, a vjerujemo da će ovo postati model dodatnoga financiranja za sve sastavnice Sveučilišta. Slijedimo cilj da se povećaju izdavanja za znanost i da ona dosegnu barem 1 posto od bruto domaćeg proizvoda, ako već ne 2 posto, što bi bilo dostatno. Svi projekti za koje danas potpisujemo ovo financiranje imaju vrlo inovativnu notu, problematiziraju recentne, aktualne probleme i pojave u turizmu, kroz zaista zanimljive teme, kazala je rektorica.




Ujedno je dodala kako je Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu jedinstvena institucija u Hrvatskoj koja se na znanstveni način bavi proučavanjem turizma te se ne promovira samo kao rasadište vrsnih kadrova u turizmu, već i kao baza znanstvenih istraživanja turističkih fenomena. Prema riječima prof.dr. Smolčić Jurdane svi projekti za koje su potpisani ugovori vrlo uspješno spajaju znanstveno istraživanje i teoriju s problemima koji nastaju u praksi.


– Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu može pružiti relevantne podloge za donošenje novih politika u turizmu, kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini. Planiramo i iduće godine na ovaj način poticati naše najbolje znanstven projekte te se nadamo da ćemo biti u mogućnosti izdvojiti i veće iznose za financiranje.


Intencija je ovih projekata da se u njih uključi rad poslijedoktoranada te da se uvede element internacionalizacije, a sve sukladno strategiji Sveučilišta. Jer, Sveučilište je jako, koliko su jake njegove sastavnice, a jedino zajedno možemo postizati značajnije rezultate, zaključila je dekanica.


Do sada je u četiri ciklusa kroz liniju financiranja znanstveno-istraživačkih projekata financiranje odobreno za ukupno 27 projekata, a tom linijom Sveučilište potpomaže realizaciju ciljeva Strategije, posebice u smislu pametne specijalizacije, a kako bi se osnažila znanstvena osnova Sveučilišta Rijeci i razvijao njen potencijal uzimajući u obzir europske i svjetske trendove.