Grmljavinsko nevrijeme

U sat vremena na Rijeku se izlilo 50 litara kiše po četvornom metru, jak vjetar oštetio fasadu Teatra Fenice

Sanja Gašpert

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj

 Na riječkom području tijekom velikog kišnog vala u noći s ponedjeljka na utorak palo je 59 litara kiše po četvornom metru, a čak 50 litara kiše palo je u samo sat vremena, podaci su Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci. Veća količina kiše, 49 litara, izmjerena je na Kukuljanovu, a po 28 litara palo je u Bakru i Delnicama, dok je na području Crnog Luga izmjereno trinaest litara kiše.

RIJEKA Na riječkom području tijekom velikog kišnog vala u noći s ponedjeljka na utorak palo je 59 litara kiše po četvornom metru, a čak 50 litara kiše palo je u samo sat vremena, podaci su Pomorskog meteorološkog ureda u Rijeci. Veća količina kiše, 49 litara, izmjerena je na Kukuljanovu, a po 28 litara palo je u Bakru i Delnicama, dok je na području Crnog Luga izmjereno trinaest litara kiše. Jaka kiša prouzročila je daljnje urušavanje fasade Tetra Fenice, vrijedne secesijske građevine iz 1914. godine u središtu Rijeke.– Pod olujnim udarima vjetra odlomio se komadić fasade i mi smo odmah reagirali, sve počistili. Nije bilo nikakve opasnosti za građanstvo jer je zgrada već nekoliko mjeseci okružena metalnom ogradom kako urušavanje fasade ne bi ugrozilo nekog od prolaznika, a komadić fasade pao je upravo unutar tog ograđenog dijela – kaže Dragan Rukavina, direktor Rijekakina, koje je većinski vlasnik prostora zgrade.

Ipak mirno na moru




Dodaje kako još nema rješenja kako spriječiti daljnje propadanje ovog vrijednog spomenika kulture, nekadašnjeg kina koje je moglo primiti dvije tisuće gledatelja, a koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara u Registru kulturnih dobara Republike Hrvatske.


– Potrebno je jedno integralno rješenje, u koje se trebaju uključiti svi koji bi trebali voditi brigu o tom objektu, od Ministarstva kulture preko svih ostalih u čijoj je nadležnosti. Zgrada je spomenik kulture i ima svoj zakonski tretman kako ga treba tretirati, uključujući i investicijsko održavanje. Sanacija bi trebala biti iz proračunskih sredstava države, međutim, rečeno nam je kako novaca trenutno nema. Sam objekt ne nosi nikakav prihod vlasniku, a nižu se troškovi, poput umanjene spomeničke rente, komunalne naknade. Svi se u njega »busamo« kada kažemo da je naše, a kada treba participirati u sanaciji, nema nikoga – kaže Rukavina.


Prema informacijama riječkih vatrogasaca, velike količine kiše i grmljavinsko nevrijeme ipak nisu stvorili veće probleme. Osim jednog ispumpavanja u podvožnjaku na Bulevardu, kako bi se oslobodilo vozilo, kao i manjeg prodora vode u pojedine objekte, ništa značajnoga nije bilo na terenu, ističu u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Rijeka. Iako to nije tako izgledalo, s obzirom na velike količine kiše i jaku grmljavinu, noć je i na moru protekla mirno.


Manje je vruće




Najavljeno nevrijeme s kišom snizilo je temperature zraka za nekoliko stupnjeva, u nekim gradovima i za više od deset, pa je tako  u većini Hrvatske bilo promjenjivo i manje vruće. Najviša dnevna temperatura kretala se uglavnom od 26 do 31 °C, a na istoku i jugu bila je i malo viša. Najniža temperatura zraka jučer u 14 sati izmjerena je na Zavižanu, svega 11,9 stupnjeva Celzijevih, dok je najtoplije bilo u Dubrovniku (33,3 °C). U Rijeci je izmjereno 23,6, a u Senju, koji je još prošli tjedan bio jedan od najtoplijih gradova u Hrvatskoj, svega 23,2 stupnjeva Celzijevih.