Nacionalni program

U riječkoj bolnici o pravilnoj dijagnostici raka dojke: Evo na što treba posebno pripaziti

Barbara Čalušić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Pozicioniranje predstavlja način na koji se priprema pacijentica na mamografiju, način na koji se dojka izvlači i komprimira kako bi se dobila dobra projekcija, a zahtijeva iskustvo i vještinu tehnologa koji pritom mora biti smiren, stručan i strpljiv



RIJEKA Rano otkrivanje tumora dojke bila je središnja tema tečaja mamografskog pozicioniranja koji su riječkoj bolnici organizirali Odjel za abdominalnu radiologiju i radiologiju dojke Kliničkog zavoda za radiologiju i Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja KBC-a Rijeka. Edukacija namijenjena radiološkim tehnolozima, specijalistima i specijalizantima radiologije te medicinskim fizičarima, kao i svim zdravstvenim djelatnicima koji se bave dojkom, nije se slučajno održala u riječkoj bolnici jer kako kaže pročelnica Odjel za abdominalnu radiologiju i radiologiju dojke doc. dr. Petra Valković Zujić, riječka bolnica je pionir u uspostavi i provedbi kontrole kvalitete u radiologiji.


Ocjenjivanje i analiza


– Naš sustav funkcionira, a dolaskom novog mamografskog uređaja sada napokon možemo obavljati kontrolu mamografija. Prije smo imali film folija sustav i nalazi su se davali pacijenticam u ruke, a sada kad su slike u našoj arhivi, izvršili smo njihovu kontrolu. To se naziva interni audit i provodeći ga ustanovili smo da ima »loših« mamografija te je naš prvi korak bio organiziranje interna edukacija. Tako je u travnju ove godine održano predavanje o pozicioniranju na našem odjelu. Potom smo proveli objektivno ocjenjivanje mamografija i analizu.


Ocjenjivanje je randomizirano i provode ga tehnolog i radiolog pomoću sastavljenog sustava bodovanja mamografskih projekcija. Detektirali smo greške, proveli ciljanu edukaciju i ponovili analizu kvalitete koja je pokazala poboljšanje, objašnjava doc. dr. Valković Zujić dodajući kako je nakon pozitivnih povratnih informacija od tehnologa Odjel za abdominalnu radiologiju i radiologiju dojke Kliničkog zavoda za radiologiju i Zavod za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja krenuo u organiziranje tečaja koji će omogućiti da svoje znanje podijele s drugim kolegama kako bi pacijentice dobivale što kvalitetnije nalaze mamografije.


Naime, neadekvatno pozicionirana mamografija može dovesti do krivog očitavanja nalaza, bilo da se ne vidi tumor ili je potrebna dodatna obrada koja osim što opterećuje zdravstveni sustav, uznemiraju pacijentice.– Nažalost, ne postoji sustavna edukacija tehnologa, ali niti i radiologa koji bi radio u nacionalom programu ranog otkrivanja raka dojke. Postoji jasna regulativa koji tehnolozi i koji radiolozi smiju očitavati mamografske nalaze. Ako ta regulativa zaživi mi smo na putu da je ispunimo. Nadamo se da ćemo ubrzo organizirati drugu radionicu jer je ova imala veliki uspijeh i interes je bio iznad očekivanja, ističe doc. dr. Valković Zujić.

Zlatni standard




Poznato je da mamografija koja predstavlja zlatni standard u prikazu lezija dojki i jedina metoda koja je pogodna za provođenje nacionalnih programa ranog otkrivanja raka dojke. Doc. dr. Valković Zujić tome dodaje kako je nedavno objavljena studija grupe znanstvenika iz Švedske koja je dokazala da mamografija smanjuje smrtnost od raka dojke.


– No, ono što je možda manje poznato jest da je sama tehnika izvođenja mamografije jedna od najzahtjevnijih u klasičnoj radiografiji. Naravno da ne postoji jednostavna ili pak više ili manje važna pretraga u radiologiji, no činjenca jest da se kod pretraga CT-om ili MR-om pacijenta polegne na stol uređaja i dalje obavlja pregled. Kod mamografije, radiološki tehnolog mora vještinom i iskustvom adekvatno namjestiti dojku u dvije zahtjevne pozicije za koju je potrebna suradnja pacijentice. Za neke pacijentice, češće one koje imaju guste dojke, puno žljezdane komponente, a manje masti, sama pretraga može biti bolna jer se obavlja uz kompresiju.


Osim toga, pacijentice su često prestrašene, ukočene i teže ih je u tom slučaju namjestiti za mamografiju. Pozicioniranje dakle predstavlja način na koji se priprema pacijentica na mamografiju, način na koji se dojka izvlači i komprimira kako bi se dobila dobra projekcija, a zahtijeva iskustvo i vještinu tehnologa koji pritom mora biti smiren, stručan i strpljiv jer je jedini cilj dobro namještena mamografija, poručuje doc. dr. Valković Zujić.