Svečana proslava

U riječkim crkvama svečano proslavljen Božić. Nadbiskup Devčić: ‘Božić dira srce svakog čovjeka’

Mirjana Grce

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Svako rođenje uzrok je velike radosti jer u trajnoj borbi između života i smrti najavljuje konačnu pobjedu života, rekao je nadbiskup Devčić



RIJEKA Blagdan Isusovog rođenja u riječkim je crkvama slavljen svečanim misama polnoćkama i danas se slavi svečanim euharistijskim slavljima. Središnju misu polnoćku u Rijeci je u katedrali sv. Vida predvodio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, kao i danas svečanu blagdansku misu u zajedništvu s mons. Emilom Svažićem, generalnim vikarom nadbiskupije i mons. Matijom Matičićem, rektorom riječke prvostolnice te drugim svećenicima.


Velik broj vjernika okupljao se na svim misama, i sve crkve, s njihovim zborovima, raspjevao božićnim pjesmama.


»Svako rođenje uzrok je velike radosti jer u trajnoj borbi između života i smrti najavljuje konačnu pobjedu života. No dok obično ljudsko rađanje konačnu pobjedu života nad smrću samo najavljuje, rođenjem betlehemskog Djeteta započinje davno najavljivani i očekivani okršaj iz kojega će život izići kao apsolutni pobjednik«, poručio je u propovijedi na božićnoj misi u riječkoj katedrali nadbiskup Devčić.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj





Potičući vjernike na promišljanje o njihovim razlozima slavljenja Božića, rekao je da se treba dobro ispitati čemu se na Božić radujemo, odnosno što je uzrok božićne radosti te »moliti da to doista bude rođenje našega Spasitelja Isusa Krista«.


»Kad se njemu radujemo, tada i svaka naša čisto ljudska radost zadobiva svoju iskonsku ljepotu i čistoću jer proizlazi iz srca očišćenog Kristovom milošću.


Radi toga ne dopustimo da nam Božić postane povodom za čisto svjetovno slavlje i radovanje u kojemu nema ni traga ni spomena izvornoga povoda za taj blagdan, a to je rođenje božanskoga Spasitelja Isusa Krista«, rekao je.


»Isus je umro za sve ljude, da svi imaju po njemu život u izobilju. Budući da svaki čovjek želi takav život i za njim žudi, Božić dira srce svakog čovjeka«, poručio je naglašavajući da se »dok slavimo Božić moramo iskreno zapitati: čujemo li Isusovo kucanje na vrata svoga srca i jesmo li mu ih otvorili?« i pozvao otvoriti srca bez straha. Čestitajući na kraju mise svima Božić, pozvao je na pomoć svima koji su u nevolji, kao i na molitvu i za svjetovnu vlast da njihova nastojanja za boljitak društva urode dobrim plodovima.


U svojoj propovijedi na misi polnoćki nadbiskup Devčić je naglašavao da je »preferencijalnu opciju za siromahe« Isus »ostvario već kod svog rođenja, izabravši roditi se kao siromah među siromasima i da mu siromasi budu prvi poklonici i darivatelji«.


Podsjetio je da papa Franjo posebno poziva na veću brigu za siromahe, da na to potiče ne samo Crkvu nego i cijelo društvo. Među ostalim se osvrnuo i na vrijeme u kojem živimo, u kojem mnogi predviđaju razne katastrofe, i rekao da su vjernici »pozvani svjedočiti nadu, makar to bila i nada protiv svake nade«.


»Zato se, umjesto da kukamo i jedni druge optužujemo za stanje u kojemu se nalazimo, složimo i zajedničkim silama prionimo izgrađivati našu Crkvu i domovinu za koje su tolika naša braća trpjela i žrtvovala svoje živote. Iz zahvalnosti prema njima ne odlazimo u tuđinu nego ostanimo ovdje gdje smo rođeni i gdje su grobovi naših najdražih.


Tu radimo i gradimo nastavljajući njihovo djelo, poručio je«, među ostalim – kako prenosi nadbiskupijska web stranica – u propovijedi na misi polnoćki.



Riječki nadbiskup Ivan Devčić u propovijedi na središnjoj božićnoj misi u riječkoj katedrali Sv. Vida kazao je kako bi se vjernici morali dobro upitati ‘čemu se danas raduju’, i je li uzrok božićne radosti uistinu rođenje Isusa Krista ili se ta radost jedva razlikuje od radosti kojoj su uzrok čisto zemaljski motivi. Nadbiskup Devčić je istaknuo da je svako rođenje uzrok velike radosti, jer u trajnoj borbi između života i smrti najavljuje konačnu pobjedu života. No, dok ‘obično ljudsko rađanje’ to samo najavljuje, tek rođenjem Isusa Krista započinje davno najavljivani i očekivani okršaj iz kojeg će života izaći kao apsolutni pobjednik, dodao je.


»Moramo se upitati radujemo li se radošću anđela koji zbog Isusova rođenja iznad Betlehema kliču ‘Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim’ i radošću proroka koji su se, poput proroka Izaije već samom Božjem obećanju Spasitelja toliko radovali kao da je on već došao? Ili se možda naša božićna radost jedva razlikuje od radosti kojoj su uzrok čisto zemaljski motivi«, naveo je nadbiskup Devčić.


»Ako bi to bilo tako, onda se naša božićna radost ne bi ni po čemu razlikovala od radosti koju nam pružaju zemaljske stvari i zemaljski užitci«, zaključio je. »Kada se Kristu radujemo, tada i svaka naša čisto ljudska radost zadobiva svoju iskonsku ljepotu i čistoću jer proizlazi iz srca očišćenog Kristovom milošću. Radi toga ne dopustimo da nam Božić postane povodom za čisto svjetovno slavlje i radovanje u kojemu nema ni traga ni spomena izvornog povoda za taj blagdan, a to je rođenje božanskog Spasitelja Isusa Krista«, poručio je riječki nadbiskup Devčić.


Podsjetio je da svaki čovjek ima odabir između prihvaćanja ili odbijanja Isusa, otvariti vrata ili se oglušiti na njegovo kucanje u strahu da ne bi poremetio svoj ustaljen život. »Zbog toga se danas dok slavimo Božić moramo iskreno zapitati – čujemo li Isusovo kucanje na vrata svog srca i jesmo li mu ih otvorili«, kazao je nadbiskup Ivan Devčić u božićnoj propovijedi. (Hina)