EKOLOGIJA

U radnoj zoni Marinići zbrinuto skoro 85.000 kg glomaznog otpada

Biljana Savić

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

Od otvorenja u travnju 2017. godine, reciklažnim dvorištem upravlja KD Viškovo, a mještani su pokazali veliki interes za odlaganje otpada na reciklažno dvorište



VIŠKOVO Reciklažno dvorišto Viškovo nalazi se na lokaciji u sklopu radne zone Marinići te je jedno od prvih reciklažnih dvorišta izgrađenih u Primorsko-goranskoj županiji. Spomenuti projekt Općina Viškovo realizirala je uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje je sufinanciralo izradu projektne dokumentacije te izgradnju i nabavu opreme.


Besplatno


Od otvorenja u travnju 2017. godine, reciklažnim dvorištem upravlja Komunalno društvo Viškovo, a otpad se zaprima utorkom i četvrtkom od 17 do 20 sati te srijedom i subotom od 9 do 13 sati.


– Od samog početka rada mještani Viškova prepoznali su važnost ovog projekta te pokazali veliki interes za odlaganje otpada na reciklažno dvorište što nas posebice veseli jer na taj način svi zajedno pridonosimo zaštiti okoliša i utječemo na smanjenje otpada odbačenog u okoliš – kaže načelnica Viškova Sanja Udović. Tako je, ističe, tijekom 2018. godine u reciklažnom dvorištu bilo oko tisuću stranaka te je samo glomaznog otpada, u prvih osam mjeseci 2018. godine, zbrinuto 84.180 kilograma.




U reciklažnom dvorištu se zaprima prethodno razvrstan neopasni otpad: električni i elektronični otpad (televizije, mobiteli, hladnjaci, štednjaci i sl.), glomazni otpad (namještaj, madraci i sl.), biorazgradivi otpad (zeleni otpad od uređivanja okućnica), drvo (koje sadrži opasne tvari), nemetali (razno staklo, plastika, tvrda plastika…), metali, papir i karton, odjeća i tekstil, jestiva ulja i masti, boje, tiskarske boje, ljepila, smole te dio opasnog otpada kao što su otpadne baterije i akumulatori i otpadna ulja, onečišćena ambalaža, ambalaža pod tlakom, manji opasni tekući otpad…


Građevinski otpad zaprima se u težinama do 200 kilograma svakih šest mjeseci te se svaka količina posebne vrste otpada važe i posebno evidentira, a mještani je odlažu u za to predviđeni spremnik u reciklažnom dvorištu. Odlaganje otpada za mještane Viškova je besplatno.


»Viškovo reciklira«


Također, u tijeku je provedba i projekta »Viškovo reciklira«, sufinanciranog sredstvima EU-a, a koji obuhvaća provedbu niza izobrazno-informativnih aktivnosti kao što su radionice, izrada edukativne bojanke i didaktičkih igračaka za djecu, obilježavanje datuma vezanih za zaštitu okoliša, tiskanje letaka, brošura, vodiča, plakata te emitiranje radijskih i televizijskih reklama i TV emisija posvećenih održivom gospodarenju otpadom.


Važna komponenta ovog projekta također je i reciklažno dvorište jer se provedbom projekta želi izgraditi svijest stanovnika i gospodarstvenika Općine Viškovo o važnosti odgovornog postupanja s komunalnim otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta. Općini Viškovo odobren je i projekt u sklopu kojeg će se nabaviti spremnici za odvojeno prikupljanje otpadnog papira i kartona te otpadne plastike, a koji je također sufinanciran sredstvima EU-a.