Svečano otvorenje

U okviru Učeničkog doma Podmurvice otvoren prvi multisenzorički vrt

Ljiljana Hlača

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić

Na nekad zapuštenom prostoru koji je Domu ustupila Nadbiskupija, u suradnji s krajobraznim arhitektom D. Winterbottomom i američkim studentima, prostor je uređen tako da interaktivno djeluje na sva osjetila i omogućuje optimalan psihofizički, kognitivni i emocionalni razvoj



RIJEKA Recitalima i glazbom proslavljeno je jučer otvorenje prvog multisenzoričkog vrta u Rijeci, koji je uređen u okviru Učeničkog doma Podmurvice, ustanove koja godinama na poseban način oblikuje svoj okoliš pa tako već ima refleksološku stazu, začinsku spiralu, vrt pomirenja, šumski vrt, maslinik s nasadima začinskog bilja.


Ovaj projekt nastao je u suradnji sa studentima Sveučilišta Washington u Seattleu i njihovim profesorom krajobrazne arhitekture Danielom Winterbottomom, iza kojeg su projekti poput uređenje vrta za HIV-pozitivnu djecu u New Yorku, javne praonice rublja u Meksiku ili terapijskog vrta Psihijatrijske bolnice na Rabu.


Ujedno realizacija ovog projekta predstavlja i proširenje dugogodišnje suradnje Doma s Mjesnim odborom Podmurvice i udrugama koje okupljaju socijalno osjetljive članove društva poput Društva tjelesnih invalida Grada Rijeke, Udruge oboljelih od multiple skleroze PGŽ-a, Udruge za sindrom Down, Udruge slijepih i dr. Kako saznajemo od odgajateljice Nikoline Pajnić, radovi na vrtu su započeli u rujnu, na nekad zapuštenom prostoru koji je Domu ustupila Riječka nadbiskupija. 


Terapija u prirodi




– Prostor je oblikovan tako da interaktivno djeluje na sva osjetila posjetitelja, a što onda omogućuje optimalan psihofizički, kognitivni i emocionalni razvoj. Na takav način oblikovani prostori predstavljaju zapravo terapijsko-meditativni potencijal – rekla je Pajnić. Kaže da im je primaran poticaj za ovaj projekt bila želja da učenicima, studentima i zaposlenicima omoguće što više terapijskih iskustava u prirodi, a zatim su odlučili sve to podijeliti i s građanima, djecom i potrebitima. – Naš vrt je otvoren za sve koji žele kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme u prirodi – rekla je Pajnić.


U vrtu je posađeno uglavnom autohtono bilje. Do drvenih klupa i igrala vodi kamena staza. Jedan dio prostora je posut šljunkom. U funkciji igrala postavljena su debla stabala, drveni toranj, jedan plastični tobogan koji se spušta u rahlu zemlju (hit u inozemstvu je igra u zemlji, tj. blatu!), a tu je i metalna konstrukcija koja pruža djeci mogućnost igre s vodom. Prilikom uređenja vodilo se računa o principu održivosti i korištenja različitih tekstura.


Humanost i kreativnost


U pozdravnom govoru ravnateljica Doma Ljiljana Kencel rekla je da je ovaj vrt plod njihovog ekološkog promišljanja te simbol jednog hrvatsko-američkog prijateljstva koje već neko vrijeme traje. Glavna vizija bila je da ova oaza bude odraz humanosti i kreativnosti, koja će uključivati socijalno isključene skupine u društvu, naglasila je Kencel.


Zamjenik gradonačelnika Marko Filipović zaželio je Domu još ovakvih projekata koji integriraju sve strukture društva, a pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje PGŽ-a Edita Stilin istakla da je ovaj sadržaj vrijedan dar cijeloj zajednici. Zahvalivši svim sudionicima u projektu, Daniel Winterbottom naglasio je da, iako iza svake ideje stoji jedna vizija, nju nije moguće ostvariti bez suradnje te da sudjelujući u ovakvim projektima, činimo životni prostor boljim i humanijim.


Projekt je realiziran pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, PGŽ-a, Grada Rijeke i Riječke nadbiskupije, te uz financijsku pomoć raznih sponzora.