Vukovarski prosvjed

U Vukovar danas organizirano idu i brojni branitelji iz PGŽ,: ‘Želimo da se zločinci privedu pred lice pravde’

Mladen Trinajstić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Postoji i mogućnost spontanog okupljanja građana grada Rijeke, u Vukovarskoj ulici u Rijeci, kod murala »Vukovar« oko 14 sati, najavio je Damir Uskok, predsjednik Zajednice udruga Domovinskog rata PGŽ-a



RIJEKA Prosvjed podržavamo isključivo zbog njegove organizacije, bez ikakvih mogućih političkih konotacija. Krajnje je vrijeme da istina izađe na vidjelo, jer još je uvijek prevelik broj onih koji se vode kao nestali. Želimo da svaki poginuli ili nestali hrvatski branitelj i građanin Lijepe Naše bude dostojno pokopan na mjestu gdje će imati isto tako dostojno obilježeno posljednje počivalište kako bi obitelj, rodbina i prijatelji mogli zapaliti svijeću na imenom obilježenom grobnom mjestu i da u konačnici i njima možemo slobodno reći: »Laka im hrvatska gruda« – pojasnio nam je Damir Uskok, predsjednik Zajednice udruga Domovinskog rata Primorsko-goranske županije odluku članova ove udruge da se, o vlastitom trošku, u jednom autobusu, kombi vozilu te nekoliko osobnih automobila zapute danas prema Vukovaru na skup »Vapaj za žrtvu Vukovara«.


– Postoji i mogućnost spontanog okupljanja građana grada Rijeke, u Vukovarskoj ulici u Rijeci, kod murala »Vukovar« oko 14 sati – kazao nam je Uskok. U Vukovar kreću i članovi Udruge dragovoljaca Domovinskog rata PGŽ-a. Prema riječima predsjednika Udruge, Nikice Maravića, na put zajedno idu članovi više udruga, USP – Ajkule, UUHBDR-PGŽ, UHBDR-PGŽ i UHBDR-Kastav. Dodaje i kako će posjetiti i Borovo naselje te, na blagdan Gospe Fatimske, crkvu što su je Srbi srušili, ali je kip Gospe ostao cijeli. Prije skupa ići će i na Ovčaru te u Poljopromet. Među onima koji podržavaju vukovarski skup je i Irena Kačić, predsjednica Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata – PGŽ i dopredsjednica Zajednice udruga Domovinskog rata – PGŽ te majka najmlađe žrtve Ovčare Igora Kačića. Osim sina, ona je na Ovčari izgubila i supruga Petra.


– Za mene ovaj prosvjed puno znači. Hoće li se njime postići željeni cilj, odnosno da se konačno zločinci dovedu pred lice pravde i budu osuđeni za svoje zločine, pokazat će vrijeme. No nešto se treba pokrenuti. Zločinci nisu procesuirani. Činjenica jest da slobodno šetaju Vukovarom i cijelom Hrvatskom i da ih treba dovesti pred lice pravde. Moj Igor i Petar imaju svoj grob i u tom pogledu imam svoj mir, ali mnogo je obitelji koji još tragaju za svojim nestalima, tako da bi bilo vrijeme da se riješi i pitanje nestalih – istaknula je Irena Kačić.




Predsjednik HVIDRA-e PGŽ-a Zlatko Uremović za naš list je kazao neka svatko odluči po vlastitoj savjesti hoće li ići na prosvjed.


– Svi smo mi za to da se zločince privede pred lice pravde i procesuira – kaže Uremović. Krčki veterani-branitelji također podržavaju prosvjed branitelja i građana te će se i sami pridružiti prosvjednicima na skupu u Vukovaru. To je jednoglasno odlučeno nakon anketiranja članstva u svih sedam podružnica Udruge veterana Domovinskog rata otok Krk, prenio nam je predsjednik UVDR-a otok Krk Goran Frgačić.


– Neprihvatljivo je da ni nakon 27 godina nisu osuđeni svi počinitelji zločina, pa makar i u odsutnosti te da se još uvijek traga za posmrtnim ostacima naših prijatelja i suboraca. Mnogi su u ratu stekli i izgubili najbolje i najiskrenije prijatelje te je naša obveza znati njihovu sudbinu i posjećivati odnosno dostojno obilježavati njihova posljednja počivališta – kaže Frgačić napominjući da je siguran da bi i oni isto činili i tražili za svoje prijatelje i suborce koji su imali više sreće od njih u tom nametnutom ratu.


– Oni su sve učinili i dali za domovinu, a njihov spomenik je trebala biti uređena, poštena, humana i demokratska država sretnih i zadovoljnih ljudi. Nažalost, nije ostvaren njihov a ni naš san i zato nam državu napuštaju oni koji više namaju strpljenja čekati – nastavlja Frgačić ocijenivši da bi zabijanjem glave u pijesak i šutnjom branitelji odnosno veterani postali suučesnicima u kreiranju »jada od države« koja tone u korupciju, nepotizam i klijentelizam.