Bolest u zatvoru

U Via Romi bore se sa zarazom svraba: Rublje i posteljina se prokuhavaju, zaraženi zatvorenik u izolaciji

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Inkubacija šuge traje i do šest tjedana, tako da se trenutno ne zna jesu li ostala trojica »cimera« zaraženog zatvorenika »pokupila« svrab ili nisu



RIJEKA To bi, naravno, moglo otežati odvijanje sudskih postupaka, ukoliko se bolest proširi, ali situacija zasad nije uznemiravajuća, izjavio je jučer predsjednik riječkog Županijskog suda Veljko Miškulin, komentirajući situaciju u riječkom zatvoru u kojem i dalje postoji problem šuge u pritvorenika, te moguće reperkusije na odvijanje suđenja.


Veljko Miškulin naglašava kako se prati situacija oko ove bolesti u zatvoru, a posljednja saznanja govore da je trenutno samo jedan pritvorenik zaražen svrabom. Oboljeli je stavljen u karantenu, a izolirana su istodobno još trojica pritvorenika koji su se nalazili s njim u sobi kada mu je dijagnostirana šuga, kako i oni ne bi bili prijenosnici bolesti, mada zasad nemaju nikakvih znakova koji bi ukazivali na šugu.


Inkubacija traje šest tjedana, pa su preventivno i ta trojica stavljena u karantenu, sva četvorica zajedno u istoj sobi. Objašnjava se da su pod stalnim liječničkim nadzorom, a očekuje se da bi oboljeli od svraba mogao biti izliječen u roku od dva tjedna.




U dopisu iz zatvora, dostavljenom predsjedniku riječkog Županijskog suda, obrazlaže se da se svrab u riječkom zatvoru sporadično javljao i tijekom prošle godine, Zbog dugog perioda inkubacije, do šest tjedana, bolest bi znala ostati neprepoznata, do karakterističnih znakova. Kada bi se dijagnosticirao svrab, bolest koja se prenosi tjelesnim kontaktom, pritvorenik bi se stavio u izolaciju i dobivao terapiju. U dopisu suda ističe se da se, radi suzbijanja bolesti, pribjeglo prokuhavanju posteljnog i osobnog rublja pritvorenika.


Za pritvorenika, 43-godišnjeg Riječanina, kojem je ovih dana dijagnosticiran svrab, već je bio obolio i lani u kolovozu, ali je izliječen. Za njega je stiglo i službeno objašnjenje da se, do sudske rasprave u ponedjeljak, nije uopće požalio na svrbež ili kožne promjene, niti se prijavio na liječnički pregled, pa se nije ni znalo da je zaražen. Ali, s druge strane, iz obitelji jednog pritvorenika iz te sobe navode da se 43-godišnjak češao u sobi već četiri dana prije suđenja, prošlog četvrtka.


Na kraju je u karantenu stavljena cijela soba, i zaraženi i trojica njegovih cimera. Iz obitelji ostalih pritvorenika u toj sobi, koji zasad nemaju nikakve znakove zaraze, zamjera se ovom načinu izolacije. Pitaju se zašto karantena nije izvedena na način da je zaraženi šugom stavljen sam u izolaciju, a ostala trojica iz te sobe u zasebnu karantenu, jer se na ovaj način ozbiljno riskira da se sva četvorica zaraze. No, upućeni u problematiku navode da konačni ishod i ne mora biti takav, jer se već, navodno, znalo dogoditi da se zaraza ne prenese i na ostale u zatvorskoj sobi, a epidemiolog iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo u Rijeci dr. Dobrica Rončević primijenjene mjere karantene ocijenio je uobičajenima.