OKC Palach

U Rijeci obilježen Svjetski dan migranata: Masovna potraga za boljim životom

Hina

foto: facebook/palach

foto: facebook/palach

Na tribini pod naslovom »Pelene, busevi i Guiness« bilo je riječi o ekonomskim migracijama žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u zemlje zapadne Europe te o migracijama mladih koji sve masovnije odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim životom.



RIJEKA – Svjetski dan migranata obilježen je u ponedjeljak u Rijeci u Omladinskom kulturnom centru Palach tribinom na temu migranata, gastronomskim programom i koncertnim nastupom Mimika Orchestra.


Rijeka se pridružila obilježavanju Svjetskog dana migranata s obzirom na to da su migracije jedna od glavnih tematskih okosnica programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.


Na tribini pod naslovom »Pelene, busevi i Guiness« bilo je riječi o ekonomskim migracijama žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u zemlje zapadne Europe te o migracijama mladih koji sve masovnije odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim životom. Sudjelovali su članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju i sociologinja Jelena Ostojić i predsjednik Delavske svetovalnice, slovenske organizacije za pomoć migrantima Goran Lukić.




U sklopu gastronomskog programa bliskoistočna jela kuhali su članovi Zadruge za interkulturalnu suradnju »Okus doma«. Ova zadruga zapošljava azilante, tražitelje azila i izbjeglice, pripadnike osjetljive skupine koja teško pronalazi posao na suženom tržištu rada u Hrvatskoj. Zadruga kroz kuhinju doprinosi njihovoj integraciji u društvo i ekonomskoj emancipaciji.


Mimika Orchestra je sastav koji se bavi jazz, world glazbom i drugim suvremenim glazbenim izrazima, a osnovao ga je u Londonu 2010. skladatelj i multi-instrumentalist Mak Murtić.