Dugoročno financiranje

U Platak će u iduće tri godine biti uloženo čak 21 milijun kuna, moguće je i zaduženje

Tihana Tomičić

Platak – prvi u Hrvatskoj otvorili sezonu skijanja / Foto Marin ANIČIĆ

Platak – prvi u Hrvatskoj otvorili sezonu skijanja / Foto Marin ANIČIĆ

Pri kraju je projekt multifunkcionalnog doma za mlade u Gomirju, gdje će biti smješten hostel, restoran te europski volonterski centar za mlade. Ugovor s Hrvatskim šumama o 30-godišnjem najmu objekta je pred potpisom, naglasio je zamjenik župana



RIJEKA – Zamjenik župana Petar Mamula najavio je da će na sjednici Županijske skupštine 21. ovog mjeseca biti donesena odluka o dugoročnom financiranju Regionalnog sportsko-rekreacijskog centra Platak: kroz iduće tri godine planira se uložiti 21 milijun kuna iz županijskog proračuna, a projekt će biti kandidiran i na EU natječaje. Što se zaduženja tiče, ono je moguće, ali je o njemu prerano govoriti, rekao je Mamula.


Rezultat je to, očito, podrške koju je župan Zlatko Komadina za projekt nastavka uređenja Platka dobio i od političkih stranaka koje čine Skupštinu, na sastanku održanom prošlog tjedna.


– Vidjeli smo u što se prometnuo Platak u zadnjih nekoliko godina, koliko Županija ulaže u njega. Evo, prvi smo u Hrvatskoj otvorili skijašku sezonu, a čini se da će biti sreće sa snijegom i da će za, razliku od prethodnih godina, već za zimske praznike biti snijega. Jednako tako, već je otvorena i klizačka sezona u Delnicama, i zato se nastavljaju ulaganja u Goranski sportski centar, rekao je Mamula.




Za platak je namijenjeno 21. milijun kuna u tri godine / Foto Sergej DRECHSLER


Za platak je namijenjeno 21. milijun kuna u tri godine / Foto Sergej DRECHSLER



Izvijestio je i da je kolegij župana donio odluku o rasporedu 20.000 kuna za HGK Rijeka za projekt komercijalizacije inovacija, odnosno sufinanciranje baze podataka o inovatorima u PGŽ-u, a najavio je i da je pri kraju projekt multifunkcionalnog doma za mlade u Gomirju, gdje će biti smješten hostel, restoran te europski volonterski centar za mlade. Pred potpisom je ugovor s Hrvatskim šumama o 30-godišnjem najmu tog objekta, kazao je Mamula, dok je pročelnik za kulturu Valerij Jurešić najavio nastavak dva postojeća projekta u kulturi: Art Vision Plus te HERA. Prvi će Županiji donijeti milijun kuna za dodatno unapređenje web stranice za turističku promociju kulturne industrije, a drugi tri milijuna kuna u uređenje objekata u Kraljevici i projekt Putevima Frankopana.


Pročelnica Odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin pohvalila se, pak, udjelom resora obrazovanja u ukupnom proračunu PGŽ-a za 2018. godinu: proračun tog odjela čini, naime, čak 18 posto proračuna te čak 28 posto izvornih prihoda Županije.


– Nitko na svijetu nema toliki udio resora obrazovanja u svom proračunu, kazala je Stilin, dodajući da je to i velika obaveza koja nosi puno posla ovom odjelu. Konkretno, već danas je primopredaja škole u Omišlju, do kraja godine očekuje se dovršetak priprema za gradnju nove školske dvorane za Medicinsku školu i učenički dom u Rijeci, do kraja godine bit će dovršen i izvedbeni projekt za školu u Dražicama, a također kreće i javni natječaj za projekt energetske obnove osam škola diljem PGŽ-a, kazala je Stilin.