Zloćudne bolesti u porastu

U PGŽ godišnje preko pet tisuća ljudi oboli od raka, a 850 ih, nažalost, umre

Biljana Savić

Dr. Iva Sorta-Bilajac Turina / Snimio Sergej DRECHSLER

Dr. Iva Sorta-Bilajac Turina / Snimio Sergej DRECHSLER

Odaziv na pregled vrata maternice u Primorsko-goranskoj županiji je tek 10 do 12 posto, istaknula onkologinja i predsjednica Lige protov raka PGŽ-a dr. Ira Pavlović Ružić



RIJEKA  Pojavnost i smrt od zloćudnih bolesti u svijetu i u Hrvatskoj u uzlaznoj su putanji. U svijetu svake godine od raka oboli 11 milijuna, a umre 7 milijuna ljudi; u Hrvatskoj godišnje u prosjeku oboli oko 25.000, a umre oko 12.500 ljudi. U Primorsko-goranskoj županiji je 2017. godine čak 5.096 ooba oboljelo, a 853 osobe su umrle od raka.


To su tek neki od statističkih podataka koje su jučer medijima iznijeli članovi Lige protiv raka Primorsko-goranske županije. Jer, nastupajući mjesec studeni mjesec je borbe protiv raka.


Tako će idućeg mjeseca Liga protov raka PGŽ-a s klubovima liječenih od zloćudnih bolesti u suradnji s Odjelom gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke kroz program Zdravi grad prirediti program edukacijskih predavanja u gradskoj vijećnici.




Poznati i priznati liječnici govorit će o novim pogledima na liječenje raka dojke, o zloćudnim bolestima muškaraca, o važnosti njege zubi i usne šupljine u onkologiji, te stresu, boli i tehnikama opuštanja.


Kako je jučer kazala dr. Ira Pavlović-Ružić, onkologinja i predsjednica Lige protiv raka PGŽ-a, omjer muškaraca i žena umrlih od raka u našoj županiji je 60:40, a dio razloga je u tome, ocijenila je, što se žene češće javljaju na preglede i sklonije su brinuti o zdravlju. Iako, odaziv za pregled vrata maternice u PGŽ-u je tek 10 do 12 posto.


Dr. Iva Sorta-Bilajac Turina iz Odjela za socijalnu medicinu Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a naglasila je da se u Hrvatskoj provode tri programa ranog otkrivanja raka, i to raka dojke, debelog crijeva i maternice.


– Liga čini sve i daje sve od sebe da potakne građane na preglede, da pomaže oboljelima, liječnici daju sve od sebe, čak će doći novi lijekovi koji će biti dostupni putem HZZO-a, razne udruge na sve moguće načine pružaju pomoć oboljelima, no svatko treba znati da si najprije on sam mora pomoći odlaskom na pregled, poručila je dr. Pavlović Ružić.