Bespovratna EU sredstva

U Kampusu će se urediti novi botanički park s 11 točaka zeleno – plave županije

Marta Ban

Ilustracija: simulacija vrta

Ilustracija: simulacija vrta

Među bitnim komponentama projekta, pročelnik Odjela gradske uprave Grada Rijeke za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca istaknuo je zaštitu i prepoznavanje prirodne baštine u Primorsko-goranskoj županiji, edukativnu narav čitavog projekta te izuzetan turistički značaj koji bi kvantitativno i kvalitativno povećao ponudu znamenitosti Rijeke i okolice.



RIJEKA – Projekt Interpretacijskog centra prirodne baštine Primorsko-goranske županije predstavljen je uoči potpisivanja ugovora o dodjeli bespovratnih EU sredstava kojima je omogućena realizacija većinskog dijela projekta, sastavljenog od više povezanih dijelova. U prvom je redu to uređenje Interpretacijskog centra prirodne baštine u parku s 11 interpretacijskih točaka u Kampusu te staklenikom za proizvodnju sjemena/suvenira i pohranu sjemena biljaka karakterističnih za primorsko-goransko podneblje.


Projekt uključuje i postavu interpretacijskih točaka na odredištima odabrane prirodne baštine: Strogi rezervat Bijele i Samarske stijene u Gorskom kotaru, Značajni krajobraz Lopar na Rabu te odredišta na NATURA2000 područjima: Zebar, Lič Polje, Obruč, Platak, Kupska dolina, Osor, okolica Baške te parkovi u Rijeci. Uz navedeno, izradit će se i akcijski planovi upravljanja za 11 zaštićenih područja, a uredit će se i podzemni dio Zametske pećine, jedinstvenog prirodnog lokaliteta usred, ili bolje rečeno, podno stambenog i prometnog dijela Zameta.


Multimedijalne točke


Projekt, čiji je nositelj Grad Rijeka uz Primorsko-goransku županiju, Javnu ustanovu Priroda i Turističku zajednicu Grada Rijeke kao partnere, ukupno je vrijedan 16.174.168,41 kunu, a ugovor o dodjeli 11.288.395,30 kuna bespovratnih EU sredstava bit će potpisan s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije u ponedjeljak, 30. srpnja.





U ime Javne ustanove Priroda ravnateljica Sonja Šišić istaknula je kako je riječ o projektu koji potiče valorizaciju prirodne baštine, a ima velik potencijal u edukaciji građana, naročito onih najmlađih, jer je poznavanje baštine temeljni preduvjet za njeno očuvanje. Na turistički se potencijal samog Interpretacijskog centra i uređenja dijela Zametske pećine nadovezao i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa uz napomenu da će projekt neminovno postati nov, konkretan i održiv turistički proizvod koji će dugoročno utjecati na ionako postojan rast posjeta gradu Rijeci i okolici. Završetak cjelokupnog projekta predviđen je za 2021. godinu.



Na području Kampusa, na otvorenom, projekt će prikazati prirodnu baštinu živim eksponatima biljnih vrsta i multimedijalnim sadržajima, odnosno suvremenom tehnologijom koja koristi inventivne interpretacijske alate, uz promociju 11 županijskih lokacija, s ciljem predstavljanja, promocije i tumačenja specifičnosti podneblja. U tom će botaničkom parku svaka multimedijalna interpretacijska točka za svoj rad koristiti energiju iz posebno osmišljenih obnovljivih izvora. Spomenuti lokalitet, kao i cjelokupan projekt koji uključuje i ostale, lokalne interpretacijske punktove, posjeduje više karakteristika zbog kojih je uopće prepoznat od EU fondova.


Čuvanje sjemena


Među bitnim komponentama projekta, pročelnik Odjela gradske uprave Grada Rijeke za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca istaknuo je zaštitu i prepoznavanje prirodne baštine u Primorsko-goranskoj županiji, edukativnu narav čitavog projekta te izuzetan turistički značaj koji bi kvantitativno i kvalitativno povećao ponudu znamenitosti Rijeke i okolice. Važna je i znanstvena komponenta projekta u koju su aktivno uključeni Odjel za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci i Prirodoslovni muzej Rijeka, kao jedan od inicijatora projekta, a od neporecivog je značaja i čuvanje sjemena karakterističnog za ovaj kraj – zaključio je Škunca.


– Ono što mi od strane Županije želimo jest jače uključenje naše prirodne baštine i bioraznolikosti, zbog koje smo poznati ne samo u hrvatskim, već i europskim okvirima, u trenutnu turističku ponudu. Želja nam je da nakon što Rijeka 2020. godine proslavi titulu europske prijestolnice kulture, da na svojevrstan način 2021. proslavimo i europsku prijestolnicu prirodne baštine, istaknuo je zamjenik župana PGŽ-a Petar Mamula, a svoje je zadovoljstvo ostvarenom suradnjom izrazio i gradonačelnik Vojko Obersnel, naglasivši kako je postojeća inicijativa da se na području Rijeke napravi botanički park napokon zaživjela i to u ovom sadržajno bogatom projektu čiji je Grad Rijeka ponosni nositelj.