Na biralištima

U Gradu Kastvu održani mjesni izbori: SDP pobjednik, reformisti drugi po broju glasova

Andrej Petrak

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić



KASTAV Socijaldemokratska partija pobjednica je mjesnih izbora u Kastvu osvojivši većinu ili s dobrim izgledima za slaganje većine vijećničkih mjesta u četiri kastavska mjesna odbora, od njih pet, dok su reformisti premoćno osvojili Mjesni odbor Rešetari, u kojem će moći izabrati svog predsjednika. Reformisti su ujedno u apsolutnom zbroju na drugom mjestu po ukupnom broju glasova, iza kastavskog SDP-a, ali im se ti glasovi nisu svugdje prelili i u mandate, osim još u Spinčićima.


Na ovim izborima glasovalo je 1.340 birača, odnosno njih 14,72 posto. U MO Kastav tri mandata osvojio je SDP, a dva Akcija mladih. U MO Brnčići AM i SDP osvajaju po dva mjesta, dok će presudan biti mandat PGS-a. Reformisti osvajaju tri mandata u Rešetarima, a SDP i HDZ po jedan, dok u Spinčićima SDP osvaja dva mandata, a AM, reformisti i PGS po jedan mandat. SDP premoćno pobjeđuje u Rubešima gdje će imati čak četiri vijećnika, dok će HDZ imati jednog.


Gradonačelnik Kastva Matej Mostarac ocjenjuje da mjesni izbori potvrđuju dobar smjer grada.


– Nadmoćno je pobijedila opcija koja podržava moj rad u Gradskom vijeću, što pokazuje da idemo u pravom smjeru. Oporba je s druge strane ostvarila slabiji rezultat nego na lokalnim izborima. Siguran sam da ćemo raditi s mjesnim odborima na dobrobit građana te kvalitetno odrađivati komunalne zahvate, rekao je kastavski gradonačelnik.Predsjednik SDP-a Kastva Ivica Lukanović ističe da im je glavni cilj bio osigurati da se pozitivna politika prema gradu i kraju provodi i na baznoj razini mjesnih odbora.– Zadovoljni smo rezultatima. U mjesnim odborima imat ćemo ljude koji će pozitivno prenositi gradske ideje i projekte prema građanima, ali i afirmativno saslušati građane i artikulirati prema gradu jasne potrebe i želje, koje će onda biti lakše realizirati. Desnica je na ovim izborima u Kastvu marginalno prisutna, a drago mi je da je SDP i dalje uvjerljivo najzastupljenija stranka kad se traži potpora građana. Tradicionalni partneri iz PGS-a napravili su dosta dobar rezultat, a čestitke zaslužuju reformisti. Angažiranom kampanjom izvukli su svoje birače i pokazali da i na ovoj baznoj razini prolazi takva oštra retorika, rekao je Lukanović. Predsjednik kastavskih reformista Zemir Delić ponosan je na rezultate ostvarene na cijelom području Kastva.– Pobijedili smo u Rešetarima, što je bilo i očekivano, s obzirom na to da nam je najveći kastavski mjesni odbor naša važna izborna baza. U Rešetarima ćemo preuzeti odgovornost za funkcioniranje mjesnog odbora, a drago nam je da smo osvojili i vijećničko mjesto u Spinčićima. Ono što nam je bitno jest to da smo drugi po ukupnom broju glasova iza SDP-a. Gledajući na razini cijelog grada dobili smo 20,47 posto podrške, iako se to, stjecajem okolnosti, nije prelilo i u mandate. Izlaznost nije na razini lokalnih izbora, ali riječ je o reprezentativnom uzorku koji pokazuje da je naša kampanja bila uspješna i da smo privukli nove birače, rekao je Zemir Delić.