Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Mnogobrojna publika

U Državnom arhivu prikazan dokumentarni film ''Oni su Hrvatska''

Foto M. Gracin
Foto M. Gracin
Autor:
Objavljeno: 15. veljača 2018. u 23:24 2018-02-15T23:24:48+01:00

RIJEKA U Državnom arhivu upriličena je projekcija dokumentarnog filma »Oni su Hrvatska« redatelja Ivice Božića, a čiji je producent udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar i Udruga VRSI Film. Vesna Matešić potpisuje scenarij prema priči »Zaboravljene bitke« brigadira HV-a Ivice Matešića Jeremije.

Mnogobrojnu publiku prigodnim govorom pozdravio je ravnatelj Državnog arhiva i predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Rijeci Goran Crnković ukazavši na potrebu da se njeguju moralne vrijednosti i poštovanje prema braniteljima. Prije same projekcije govor zahvale održao je i Nikola Modrić, iskazavši zahvalu svim braniteljima, a ujedno i pripadnicima riječke postrojbe Specijane policije Ajkula te drugim riječkim braniteljima.

Scenaristica filma i članica udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar Vesna Matešić naglasila je kako se branitelji trebaju poštovati jer su u Domovinskom ratu ginuli za slobodu Hrvatske. Nakon završetka projekcije brigadir HV-a Ivica Matešić Jeremija u svom je govoru iskazao negodovanje političkim događanjima u Hrvatskoj poslijednijh dana, a potom se zapjevala Thompsonova pjesma »Lijepa li si«.

Film na vrlo osebujan i vizualno dojmljiv način prikazuje ono što se događalo i ono što se događa u Hrvatskoj. Valja istaknuti da je ovaj filmski projekt snimljen sa svega 4.000 kuna, a posebnu umjetničku sliku dala je i pjesma »Nedaj zemlju lako« Tatjane Jergan Botunac koju izvodi klapa »Težaci«.

G1602MG3

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.