Mnogobrojna publika

U Državnom arhivu prikazan dokumentarni film ”Oni su Hrvatska”

Sandy Uran

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin



RIJEKA U Državnom arhivu upriličena je projekcija dokumentarnog filma »Oni su Hrvatska« redatelja Ivice Božića, a čiji je producent udruga Žene u Domovinskom ratu Zadar i Udruga VRSI Film. Vesna Matešić potpisuje scenarij prema priči »Zaboravljene bitke« brigadira HV-a Ivice Matešića Jeremije.


Mnogobrojnu publiku prigodnim govorom pozdravio je ravnatelj Državnog arhiva i predsjednik Ogranka Matice Hrvatske u Rijeci Goran Crnković ukazavši na potrebu da se njeguju moralne vrijednosti i poštovanje prema braniteljima. Prije same projekcije govor zahvale održao je i Nikola Modrić, iskazavši zahvalu svim braniteljima, a ujedno i pripadnicima riječke postrojbe Specijane policije Ajkula te drugim riječkim braniteljima.


Scenaristica filma i članica udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar Vesna Matešić naglasila je kako se branitelji trebaju poštovati jer su u Domovinskom ratu ginuli za slobodu Hrvatske. Nakon završetka projekcije brigadir HV-a Ivica Matešić Jeremija u svom je govoru iskazao negodovanje političkim događanjima u Hrvatskoj poslijednijh dana, a potom se zapjevala Thompsonova pjesma »Lijepa li si«.




Film na vrlo osebujan i vizualno dojmljiv način prikazuje ono što se događalo i ono što se događa u Hrvatskoj. Valja istaknuti da je ovaj filmski projekt snimljen sa svega 4.000 kuna, a posebnu umjetničku sliku dala je i pjesma »Nedaj zemlju lako« Tatjane Jergan Botunac koju izvodi klapa »Težaci«.