Uređenje

U Dražicama nakon 40 godina počela obnova zdravstvene stanice

Sanja Gašpert

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Radovi se odvijaju po fazama, rok završetka je 90 dana, u kojem će unutarnji dio ambulante biti u potpunosti obnovljen. Na proljeće se očekuje obnova vanjskog dijela zgrade, odnosno fasade i krovišta



JELENJE Započeli su radovi na unutarnjem uređenju, odnosno rekonstrukciji zdravstvene stanice u Dražicama, a prethodno je proveden javni natječaj i odabir izvođača. Rok završetka radova je tri mjeseca, odnosno 90 dana, u kojem će unutarnji dio zdravstvene stanice biti u potpunosti obnovljen. Kako ističu u Općini Jelenje, postupno će se izvoditi građevinski i obrtnički te stolarski kao i elektroinstalacijski radovi. Upravo se uređuje sanitarni čvor, a ukupna vrijednost radova nešto je veća od 600 tisuća kuna. Time će se zdravstvena stanica, izgrađena prije skoro četrdeset godina, točnije 1979. godine, koja je posljednjih godina zaista oronula, urediti prema najnovijim standardima.


– Do Božića bi dio zgrade koji se trenutačno obnavlja, a riječ je o sanitarnom čvoru, trebao biti uređen, pa se nastavlja s radovima po fazama. Naši će mještani u vrijeme radova moći koristiti zdravstvene usluge, odnosno zgrada neće biti u potpunosti zatvorena, kaže načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako se zimski mjeseci koriste za unutarnje uređenje, dok se na proljeće očekuje obnova vanjskog djela zgrade, odnosno fasade i krovišta, čime će se zaokružiti kompletna priča i zgotoviti projekt za kojega su dobivena i EU sredstva, a u značajnom dijelu pomogla je i Primorsko-goranska županija.


Marčelja ističe kako je vrijedna spomena i činjenica da je Općina Jelenje iz vanjskih izvora za kompletno uređenje dobila više od 50 posto potrebnog iznosa za realizaciju jednog od kapitalnog projekta nove Općinske uprave. Unutarnje uređenje zdravstvene stanice u Dražicama stajat će nešto više od 600 tisuća kuna, dok će se na vanjski dio radova potrošiti još dodatnih 600 tisuća kuna.




– Pokrenuli smo veliki investicijski ciklus u našoj zajednici. Mještani su zaslužili respektabilnu i funkcionalnu zdravstvenu stanicu, a to su prepoznale i nadležne institucije s kojima imamo odličnu suradnju. Prema uputama iz EU fondova procjenjuje se kako će se budući troškovi grijanja, hlađenja i općenito energenata smanjiti za minimalno 50 posto, što će u konačnici uvelike olakšati održavanje same zgrade ukupne bruto površine 434,25 m2, kaže Marčelja. Podsjeća kako je Općina Jelenje početkom godine ponudila svojim sumještanima i lepezu preventivnih zdravstvenih pregleda – potpuno besplatno ili uz minimalnu nadoplatu, čime je ojačana zdravstvena zaštita na jelenjskom području. Riječ je o specijalističkim ultrazvučnim pregledima vrata, štitne žlijezde, dojki, trbuha, male zdjelice, prepona i pazuha.