Prosvjed

‘Truju nas kao zamorce u laboratoriju’: Mještani blokirali ulaz u Centar za gospodarenje otpadom Marišćina

Damir Cupać

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Preselio sam svojevremeno s Kantride ovdje u prirodu, a danas imam bolesnog sina koji se liječi od karcinoma. Imamo i Marišćinu, ali i asfaltnu bazu zbog kojeg nam je zrak zagađen, izjavio je jedan od prosvjednika



Udruga Krizni eko stožer Marišćina i građani Općine Viškovo, a najviše mještani Marčelja blokirali su jutros ulaz u centralnu zonu županijskog centra za gospodarenje otpadom Marišćina, kako bi upozorili da im je njegov rad narušio kvalitetu života, ali i zdravlje.


Ispred ulaza izvješeni su transparenti “Kakvu vodu će piti naša i vaša djeca?”, “Razgolitimo Marišćinu do kraja”, “Na Marišćini se brani riječka voda”. Okupilo se ih oko stotinjak, unatoč kiši koja je počela padati.


– Danas smo se okupili ovdje na mjestu zločina, na mjestu gdje se vidi apsurd hrvatske politike, na mjestu koje nas truje kao zamorce u laboratoriju. U današnje vrijeme kada mladi odlaze izu naše domovine, kada radnici iz našeg grada ne dobivaju plaću, kada se moramo ozbiljno zabrinuti za našu budućnost, možda problem smrada građanima ove županije ne izgleda toliko bitan, ali nama jest. Mi tu živimo, ovo je naš dom, ovdje rastu naša djeca. Ovaj smrad je otrov, mi ga danas udišemo i bojimo se za našu budućnost – izjavio je član Upravnog odbora Kriznog eko stožera Marišćina Josip Katalinić.




Jedan od mještana pojasnio je da je došao prosvjedovati kako bi upozorio da su životi građana zaista ugroženi.


– Preselio sam svojevremeno s Kantride ovdje u prirodu, a danas imam bolesnog sina koji se liječi od karcinoma. Imamo i Marišćinu, ali i asfaltnu bazu zbog kojeg nam je zrak zagađen benzenom. Mi više nemamo izbora, što nam preostaje – izjavio je Ilija Krnjajić.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj