Na bazenima Kantrida

Trodnevni ljetni kamp ReSport: Osobe s invaliditetom kroz plivanje i sport do uključivanja u društvo

Marija Duvnjak

RIJEKA S današnjim danom pokrenut je ljetni kamp za osobe s invaliditetom ostvaren kroz projekt ReSport koji će trajati tri dana. – Projekt ima cilj uključivanje i adaptaciju osoba s nekim oblikom invaliditeta u širu društvenu zajednicu, što pokušavaju postići kroz sport – istaknula je predstavnica vodećih partnera projekta iz slovenskog Centra NAPREJ iz Maribora Jasna Vešligaj Damiš, na jučerašnoj konferenciji za novinare na kompleksu bazena Kantrida.

ReSport je financiran većinski od strane Erasmus+ Sporta, a sredstva su pravedno raspoređena između 8 zemalja članica projekta – Francuske, Italije, Portugala, Irske, Turske, Mađarske, Slovenije i Hrvatske. U hrvatskom djelu projekta glavni partneri su Športski savez osoba s invaliditetom Grada Rijeke, čiji je predstavnik Luka Dobrović istaknuo zadovoljstvo uključenim korisnicima kojih je u cijelom projektu više od 500, a u ovom dijelu u Rijeci trenutno gostuje 30-ak korisnika. Također, ovdje se održava edukacija i osposobljavanje korisnika za vodene sportove, budući da je more dragulj Rijeke koji Riječani rado dijele s ostatkom svijeta.


Korisnici će imati priliku prakticirati Halliwick plivačku tehniku, ronjenje, »supanje« odnosno veslanje na surf dasci i razne druge sportske aktivnosti. U programu je predviđeno i razgledavanje i turistička razonoda u kojoj članovi projekta imaju priliku vidjeti i doživjeti Rijeku u najljepšem svjetlu. Ovo ugodno partnerstvo daje jednaku priliku osobama kojima je ta prilika često uskraćena, vraćajući im mogućnost uživanja u svim aspektima života i čineći ih jednakima.