Ratna mornarica

Tri američka broda u Lencu: USS Mount Whitney stigao na remont

Orjana Antešić

Foto:Vedran Karuza

Foto:Vedran Karuza



RIJEKA Čak tri broda Američke ratne mornarice od jučer su u brodogradilištu »Viktor Lenac« što je, pohvalili su se u ovom škveru, neviđen prizor, barem što se tiče europskih brodogradilišta, da su istovremeno na poslovima održavanja i remonta čak tri američka ratna broda.


Jučer ujutro u brodogradilište u Martinšćici uplovio je zapovjedni brod njihove Šeste flote »USS Mout Whitney«, zajedno sa 300-ak članova posade koji je, de facto, postao stalni gost ovog brodogradilišta. Ovo je peti put da »USS Mount Whitney« stiže u »Lenac«, otkad je ovaj škver intenzivirao svoj program suradnje sa Američkom ratnom mornaricom.


Nakon dva velika i više desetaka milijuna dolara vrijedna zahvata na njegovoj modernizaciji, »USS Mount Whitney« ovog je puta stigao u Martinšćicu na redovno održavanje i remont, a zadržat će se oko mjesec dana. Još otprije u »Lencu« su i dva aluminijska dvotrupca, njihovi logistički brodovi USNS Trenton i USNS Carson City.




Kako doznajemo, USNS Trenton trebao bi isploviti tijekom idućeg tjedna, a u prilog sve plodonosnije i uspješne suradnje »Viktora Lenca« i Amerikanaca govori i informacija da se na ovim brodovima na kraju napravilo i više poslova od onog što je prvotno bilo ugovoreno.