Nezahvalna pozicija

Traži se novi direktor: Dedićevu vruću fotelju u Ekoplusu nasljeđuje Luka Traven?

Biljana Savić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Luka Traven izvanredni je profesor na Medicinskom fakultetu na Katedri za zdravstvenu ekologiju. Reference su tu – doktor je znanosti zdravstvene ekologije, magistar znanosti zaštite okoliša, a magistrirao je u švedskom sveučilištu u Lundu, i diplomirani je inženjer biologije i ekologije



RIJEKA Izbor novog direktora Ekoplusa najaktualnija je tema Grada Rijeke i Općine Viškovo. Podsjetimo, župan Zlatko Komadina poručio je prekjučer da očekuje usuglašeni prijedlog osnivača, Grada Rijeke i Općine Viškovo, o tome tko bi trebao biti nasljednik Josipa Dedića u ostavci. Inače, Dedić nam je jučer telefonom rekao da ostavku podnosi, kako je i najavio u studenome.


– Mislili smo da možemo uspješno riješiti problem, ali očito neki pokazatelji kažu da nam to nije uspjelo, a i građani su jasno rekli da misle da nismo bili u pravu. Budući da više nema vremena za dokazivanje da se problem možda i može riješiti, poslat ću pisano obrazloženje – kazao nam je Dedić, no pisano obrazloženje nije poslao.


Nezahvalno mjesto


Novi direktor Ekoplusa, tko god to bio, doći će na nezahvalno radno mjesto, u tvrtku prepunu svakakvih problema, pa i onih koji mogu utjecati na zdravlje mještana Viškova. Iz krugova SDP-a kola neslužbena informacija da bi novi direktor Ekoplusa mogao biti Luka Traven. Luka Traven izvanredni je profesor na Medicinskom fakultetu na Katedri za zdravstvenu ekologiju.




Reference su tu – doktor je znanosti zdravstvene ekologije, magistar znanosti zaštite okoliša, a magistrirao je u švedskom sveučilištu u Lundu, i diplomirani je inženjer biologije i ekologije, a to je zvanje stekao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.


Dosad je radio na Medicinskom fakultetu u Rijeci i kao stručni suradnik u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije. Gospodarenje otpadom, zdravstvena ekologija, industrijska ekologija, samo su neki od njegovih kolegija i stručnih radova, pa se na osnovi toga može konstatirati da je njegova stručnost za prvog čovjeka Ekoplusa neupitna.


No, tu nam informaciju Vojko Obersnel nije želio potvrditi.


– O kandidatima ne bih govorio. S nekim su obavljeni razgovori, neću vam za Travena ništa komentirati, ali mislim da u ovom trenutku potenciranje kandidata može dovesti do toga da ne budemo imali kandidata. Tko god to bio, morat će se uhvatiti u koštac s velikim problemima i suočiti se s velikom odgovornošću – kazao nam je Obersnel, a na naše pitanje hoće li novi direktor biti postavljen imenovanjem ili raspisivanjem javnoga natječaja, odgovorio je da moraju sazvati Skupštinu na kojoj će se dogovoriti o daljnjim postupcima.


Javni natječaj


Načelnica Općine Viškovo Sanja Udović ističe da novi direktor treba biti izabran putem javnog natječaja, što je, smatra, jedino ispravno.


– S obzirom na specifičnost tehnologije rada centra te dosadašnje probleme sa smradom koji još uvijek nisu riješeni, mišljenja sam da novi predsjednik svakako mora biti iz redova odgovarajuće struke te raspolagati potrebnim znanjima i vještinama iz područja zaštite okoliša i gospodarenja otpadom. Primarni zadatak novog predsjednika uprave, osim trajnog rješavanja problema smrada, bit će tehnološko unapređenje sustava gospodarenja otpadom u CZGO Marišćina, jer se dosadašnji nije pokazao zadovoljavajućim.


Naime, stav je Općine Viškovo da cijeli sustav gospodarenja otpadom u Primorsko-goranskoj županiji treba unaprijediti u skladu sa zakonskim odredbama i dobrom praksom održivog gospodarenja otpadom – kaže Sanja Udović.


Po pitanju rješavanja problema Marišćine, i Obersnel kaže da ga u svakom slučaju treba ponuditi struka.


– Mislim da sve ove priče o nekakvoj lošoj i staroj tehnologiji jednostavno ne stoje, jer takvi isti uređaji rade u puno europskih gradova, bez posljedica kao što je smrad. Teško mi je reći postoji li problem u postupanju ljudi koji rade u CZGO-u Marišćina ili je problem nastao negdje u samom projektu, ali problem u svakom slučaju podrazumijeva ozbiljnu analizu i vjerujem da se rješenje može naći – kaže Obersnel.