Trgovački sud u Rijeci: 11 nekretnina riječke firme u stečaju danas će biti ponuđeno na prodaju

Transadria na javnoj dražbi – početna cijena 16 milijuna eura

Marinko Glavan

Niz poslovnih prostora, apartmana i kuća  nalazi se u Poreču, Varaždinu, Koprivnici, Sisku, Šibeniku, Pločama i Rijeci, a svakako najzanimljivija i uvjerljivo najvrednija među njima je upravna zgrada u Rijeci, na Rivi Boduli 1, koja će se prodavati u više zasebnih cjelina



RIJEKA - Ukupno jedanaest nekretnina Transadrije u stečaju danas će biti ponuđeno na javnoj dražbi Trgovačkog suda u Rijeci, po početnoj cijeni od oko šesnaest milijuna eura. Riječ je o nizu poslovnih prostora, apartmana i kuća u Poreču, Varaždinu, Koprivnici, Sisku, Šibeniku, Pločama i Rijeci, a svakako najzanimljivija i uvjerljivo najvrednija među njima je upravna zgrada nekadašnjeg špediterskog diva na adresi Riva Boduli 1. Zgrada će biti ponuđena na prodaju kao više zasebnih cjelina, preciznije, poslovni prostori u prizemlju zgrade bit će prodavani pojedinačno, po ukupnoj cijeni od oko dva milijuna eura, prema podacima sa stranica Trgovačkog suda, dok će ostatak zgrade biti ponuđen kao jedna cjelina po cijeni od 11 milijuna i 200 tisuća eura.


Od ostalih nekretnina vrijednošću se izdvajaju proizvodna hala, odnosno gospodarska zgrada s pripadajućim dvorištem na Srdočima, čija je vrijednost procijenjena na 679 tisuća eura, poslovni prostor u Varaždinu vrijedan 455 tisuća eura te dva poslovna prostora u Šibeniku, s početnom cijenom od 394, odnosno 343 tisuće eura. Odlukom suda, nekretnine će se prodavati po cijeni koja ne smije biti niža od početne procijenjene vrijednosti, a dražba će se smatrati valjanom i u slučaju da na njoj sudjeluje tek jedan ponuditelj.


Najveći dio, gotovo 95 posto od prodajne cijene upravne zgrade, ukoliko se pojavi zainteresirani kupac, pripast će razlučnim vjerovnicima, odnosno poslovnim bankama koje imaju hipoteku nad nekretninom, u prvom redu Hypo i BKS banci, dok će ostatak ući u stečajnu masu. Nekretnine su ponuđene na prodaju na temelju prijedloga stečajnog upravitelja Zdravka Čupkovića koji je već ranije u više navrata najavljivao prodaju većeg dijela imovine Transadrije koja nije direktno u službi obavljanja djelatnosti tvrtke. 




Transadria u stečaju će poslovanje u Rijeci dijelom nastaviti u vlastitom poslovnom prostoru na Pećinama, a za potrebe filijale Rijeka bit će unajmljen prostor u središtu grada.Osim nekretnine na Pećinama, u vlasništvu Transadrije zasad ostaju poslovni prostori u Zagrebu, Šibeniku, Pazinu i Puli, pravo građenja na zemljištu u industrijskoj zoni na Kukuljanovu te nekoliko nekretnina u Sloveniji, od kojih je najvrednija ona u vlasništvu tvrtke kćeri Transglob. Ta nekretnina, procijenjena na milijun eura, zajedno s tvrtkom trebala bi biti prodana zaposlenicima Transgloba. Transadria je, preko svoje tvrtke TransRi, suvlasnik i poslovnih prostora u neboderu u sklopu Tower centra na Pećinama koje stečajni upravitelj kani dati u najam.