Alternativne činjenice

Trampizam lajtmotiv Aktualnog sata riječkog Gradskoga vijeća

Damir Cupać

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



Trampizam je bio najčešće korištena riječ na Aktualnom satu riječkog Gradskoga vijeća, a kao lajtmotiv ju je izgovarao gradonačelnik Vojko Obersmel koji je tu riječ definirao kao baratanje s alternativnim činjenicama koje se u svakodnevnom govoru nazivaju lažima.


Naime, Vojko Braut (SDP) je pitao gradonačelnika što se događa s projektom Europske prijestolnice kulture i u poduzeću Rijeka 2020 koje je zaduženo za realizaciju toga projekta.


– U javnosti se iznosi niz laži kada je riječ o provođenju EPK, a radi se o projektu vrijednom oko 50 milijuna eura. Mi smo s našom kandidaturom pobijedili na natjecanju i postali smo grad domaćin i to po procjeni neovisnog europskog panela. Ljudi koji su radili na kandidaturi rade u tvrtki Rijeka 2020. Za kandidaturu smo potrošili tri puta manje novca od Dubrovnika. Sada se zabavljamo plaćama ili honorarima. Moram reći da smo htjeli dovesti još neke ljude koji bi radili na projektu, ali nismo imali novac koji su oni tražili pa su oni otišli u druge sredine. Za mene nema nikakvog problema u poduzeću Rijeka 2020, a kamoli da su točne ocjene da se projekt vodi amaterski i diletantski. Europski panel je dao pozitivno mišljenje na sve što je do sada učinjeno. Otvaranje MMSU-a smo dobili pohvale hrvatske javnosti, ali i izvan Hrvatske. Osigurali smo 21 milijun eura iz europskih fondova za infrastrukturu i programe. Što se tiče kadrovskih pitanja, Rijeka 2020 ima upravu i Nadzorni odbor i dok god je sve u skladu s planom, ne vidim ni u tom dijelu problem. Dakle, nema nikakvih problema, naprotiv. Ali ima političkih prepucavanja oko projekta, a što je najveća opasnost. Radite to i dalje, ali neću dozvoliti da to ugrozi EPK. Promislite koliko pomažete projekte takvim istupima u trenutku kada pregovaramo o sponzorskim ugovorima vrijednim od pola milijuna do milijun eura. Projekt neće propasti zbog neodgovornih pojedinaca i vodit ćemo ga jednako uspješno kao do sada – poručio je Obersnel.




Anu Trošelj (PGS) zanimalo je što se događa s naplatom grobnih mjesta, a zbog čega se proziva Komunalno društvo Kozala i gradska vlast.


– Ni u tom dijelu ne vidim problem. Zakonom iz 1965. godine određena je grobna naknada, a 1970. godine se određuje da će se ugovor za grobnu naknadu sklapati na 30 godina. U međuvremenu je zakonom određeno da se ugovor potpisuje na neodređeno vrijeme. Do sada je potpisano preko 73 posto novih ugovora do 2017. godine i ne znam zbog čega je to problem u 2017. godini. Ne vidim kako to riješiti, a da se nekoga ne dovede u neravnopravan položaj. Radi se o ogromnim iznosima i jedino je rješenje da se naplati grobna naknada i za ostale korisnike kojima ističe ugovor, rekao je Obersnel.