U Kaštelu

Tradicionalne grobničko-jesenske priredbe Večeri svilom tkane: Zavičajna večer na čakavštini

Sanja Gašpert



Tradicionalne grobničko-jesenske priredbe Večeri svilom tkane u Kaštelu u Gradu Grobniku ove su godine počele s čakavskom večeri. Program je vodila pjesnikinja Cvetana Linić, koja je u nastavku izgovorila i nekoliko svojih pjesama.


Sa svojim su se pjesmama na grobničkoj čakavštini tijekom večeri predstavile i mlade grobničke pjesnikinje Brigita Čargonja i Antonija Juričić. Program je nastavljen s izvedbama na izvornoj grobničkoj čakavštini – čitanjem dijela članka »Ditenstvo« autora Veljka Franovića, objavljenog u desetoj knjizi redovnih izdanja Grobničkoga zbornika.


Autora su predstavile dvije učenice Osnovne škole Jelenje-Dražice, Paola Prelčić Juretić, učenica drugog razreda i Paula Rundić, učenica četvrtog razreda, ujedno jedna od pobjednica ovogodišnjeg natječaja u čitanju na čakavštini u Kastvu. Cijelu je ovu zavičajnu večer glazbom dodatno obogatio Miljenko Šupak na harmonici izvodeći pjesme pisane na čakavskim govorima Primorsko-goranske županije.




Prema ovogodišnjem grobničko-jesenskom programu, druga ovogodišnja priredba Večeri svilom tkane u grobničkom Kaštelu održat će se već sljedećeg petka, a večeri su, inače, dio manifestacije Grobnička jesen, koju organizira Katedra Čakavskog sabora Grobnišćine.