Obilježavanje počinje u nedjelju

Tjedan za obitelj: ‘Bez djece nema budućnosti’

Sanja Gašpert

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

'Obitelj kao relaciju između muškarca i žene, roditelja i djece, ne valja miješati s drugim oblicima suživota. Moramo se suočiti s činjenicom opadanja nataliteta, što je velika opasnost za gospodarsku, društvenu i kulturnu budućnost našeg naroda', kazao je mons. Ivan Nikolić



RIJEKA Tjedan za obitelj održava se od 2015. godine, petu godinu za redom u organizaciji Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije, a počinje Danom života, u nedjelju, 3. veljače i traje do Dana braka, 10. veljače.


Obilježavanjem Tjedna za obitelj želimo podsjetiti na vrijednosti života, braka, roditeljstva i obitelji, najavio je na konferenciji za novinare mons. Ivan Nikolić, voditelj Ureda za obitelj.


– Pred nama je prva nedjelja u veljači kada se, 24. put za redom obilježava Dan života, kojim se želi osvijestiti i potaknuti na zaštitu, poštovanje i njegu svakog života od začeća do prirodne smrti. Današnji svijet zapadne kulture, koju smo dobrim dijelom i u Hrvatskoj usvojili, svijet je potrošnje i nezasitnog uživanja. Potisnute su ili nestale kršćanske vrijednosti na kojima je izgrađivana kultura i civilizacija. Bez djece nema budućnosti. Civilizacija koja nema ispravan odnos prema djeci i koja se boji djece bolesna je civilizacija. Majke koje rađaju djecu šire i promiču vrijednosti koje Europa proglašava, ali ih često u svagdanjem životu ne provodi. Obitelj kao relaciju između muškarca i žene, roditelja i djece, ne valja miješati s drugim oblicima suživota. Moramo se suočiti s činjenicom opadanja nataliteta, što je velika opasnost za gospodarsku, društvenu i kulturnu budućnost našeg naroda, kazao je mons. Nikolić, dodajući kako se od 2009. godine u Hrvatskoj obilježava i Dan braka.




Konferenciji za novinare nazočili su i bračni i obiteljski savjetodavac Ureda za obitelj Riječke nadbiskupija Željka Frković, dipl. pedagog, psihoterapeut i asistentica voditelja Ureda za obitelj Riječke nadbiskupija Vedrana Blašković, dipl. teol., grupni terapeut i savjetovatelj.


One su najavile dvije tribine što će biti održane u sklopu Tjedna za obitelj – u ponedjeljak, 4. veljače u 16.30 sati u dvorani Samostana sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskoga tribina »Kako postati bolji čovjek?« te u srijedu, 6. veljače u 18.30 sati u dvorani Ordinarijata Riječke nadbiskupije tribina »Primjećujemo li potrebe starijih osoba oko nas?«.


Kako je najavljeno, u sklopu Tjedna za obitelj u župama će se čitati poruka za Dan života dubrovačkog biskupa Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, bit će organizirani susreti s roditeljima prvopričesnika i krizmanika, klanjanje i krunica za obitelji te obnova bračnih zavjeta.