Lista za Rijeku

Tihomir Čordašev: 37 sekundi demokracije gospodina Obersnela

Damir Cupać

Tihomir čordašev pozvao je Vojka Obersnela da dostavi izvješća o poslovanju osam komunalnih društavaSnimio Damir ŠKOMRLJ

Tihomir čordašev pozvao je Vojka Obersnela da dostavi izvješća o poslovanju osam komunalnih društavaSnimio Damir ŠKOMRLJ

Očito je da je 37 sekundi vrijeme koliko SDP želi trpjeti demokraciju u Rijeci. Toliko im je potrebno da odluče da ih ne zanima tuđe mišljenje i tuđi argumenti. Po njima ne treba previše trošiti vrijeme na raspravu o komunalnim društvima jer će građani ionako platiti koji god cijenu oni odrede. Zato pozivamo gradonačelnika da dostavi pojedinačna izvješća komunalnih društava i omogući demokratsku raspravu o tim pitanjima, zaključio je Čordašev



RIJEKA  Predsjednik Gradskog vijeća i član Akcije mladih Tihomir Čordašev reagirao je na tvrdnje gradonačelnika Vojka Obersnela koji je izjavio da je gradski parlament tražio povlačenje izvještaja o poslovanju komunalnih društava, pozvavši ga da dostavi izvješća o poslovanju osam komunalnih društava.


– Gradski vijećnici su tražili da se jedan izvještaj u kojem je bilo objedinjeno poslovanje čak osam komunalnih društava dostavi vijećnicima zasebno za svako društvo kako bi pojedinačno mogli raspravljati o poslovanju svakog društva, no umjesto toga gradonačelnik je povukao sve izvještaje, čak i one na koje nije bilo nikakve primjedbe. Pozivamo gradonačelnika da vijeću dostavi zasebne izvještaje za svako društvo jer poslovanje komunalnih društava nije nebitna stvar i puka trivijalnost.


Kao prvo, radi se o monopolistima, a otvorena i demokratska rasprava o monopolistima mora biti u interesu svakoj političkoj opciji. Kao drugo, ti monopolisti godišnje uzmu 600 milijuna iz džepova građana grada Rijeke, a kao što vidimo njihove uprave se uopće ne ustežu povećati cijene za 100 posto kad god im se prohtije.




S obzirom na to da smo jedan od najskupljih gradova ne samo u Hrvatskoj nego i šire, rasprava o politikama cijena tih društava je i više nego opravdana i potrebna, ocijenio je Čordašev. Kao treći razlog predsjednik Gradskog vijeća naveo je činjenicu da niti u jednom tijelu tih društava, niti u skupštini, niti u nadzornom niti u upravnom odboru, nema ni jednog predstavnika drugih političkih opcija, već samo onih pod kontrolom SDP-u.


– Tako je Gradskom vijeću u potpunosti onemogućen nadzor nad poslovanjem i upravljanjem tim društvima. Posljednji čin onemogućavanja ikakvog kritičkog mišljenja o poslovanju komunalnih društava je povlačenje izvještaja sa sjednice što nije u skladu s demokratskim standardima. Ovakav objedinjeni izvještaj daje gradskim vijećnicima »čak« 37 sekundi da kažu nešto o pojedinom komunalnom društvu.


Poslovnikom je određeno da svaki vijećnik može govoriti pet minuta, što znači da za svako od osam društava gradski vijećnici imaju svega 37 sekundi za iznijeti svoja mišljenja i prijedloge. Očito je da je 37 sekundi vrijeme koliko SDP želi trpjeti demokraciju u Rijeci. Toliko im je potrebno da odluče da ih ne zanima tuđe mišljenje i tuđi argumenti.


Po njima ne treba previše trošiti vrijeme na raspravu o komunalnim društvima jer će građani ionako platiti koji god cijenu oni odrede. Zato pozivamo gradonačelnika da dostavi pojedinačna izvješća komunalnih društava i omogući demokratsku raspravu o tim pitanjima, zaključio je Čordašev.