Peti rođendan

The Beertija i Klub. pripremaju trodnevnu feštu: Uspješan projekt iz kojeg se rodila i ljubav

Ivana Kocijan

Andrea i Matea Benzan  / Snimio Vedran KARUZA

Andrea i Matea Benzan / Snimio Vedran KARUZA

Tijekom pet godina otvorena su tri šanka, dvije terase, koncertni prostor u podrumu - Klub., Das Hostel u potkrovlju... a voditelji Matea i Andrea Benzan su se zaljubili i vjenčali



RIJEKA The Beertija i Klub. na Trsatu ovog tjedna slave 5. rođendan. Tim povodom pripremaju trodnevnu feštu. Već danas s početkom u 18 sati bit će održana prva pivska prezentacija Meet the Brewer u sklopu koje će se predstaviti pivar Krešo Marić.


Drugi dan rođendana u petak će biti odrađen u klasičnijem tonu uz pet vrsta piva na popustu, a za izbor glazbe bit će zadužen najmlađi član Beertijine DJ-obitelji – DJ Sajo s »Nema labavo« play listom!


– Glavni događaj rođendanskog vikenda odvijat će se u subotu od 21 sat pa sve do 4 ujutro kad će se u prostoru »ispod klavira« izmjenjivati svi DJ-i koji su od naših početaka do danas s nama, a u Klub.u od 22 sata čast glavne atrakcije ima bend Mandrili. Riječki rockeri iza sebe imaju 20 godina staža, 4 albuma i mnogo koncertnih kilometara. Od pobjede na Ri Rocku 1998. do danas, u karakterističan glazbeni izričaj miješaju razne stilove. Prvijenac »Embryo« objavili su 2002., nakon čega su uslijedili »P«, »Tibet« i »Demencija«. Kao Les Mandrills bili su prateći bend Valteru Kocijančiću na albumu »Apstinencija«. Ulaz je slobodan, poručuju s Trsata.


Beertija, Matea Benzan, Andrea Benzan, Snimio Vedran KARUZA


Beertija, Matea Benzan, Andrea Benzan, Snimio Vedran KARUZA





Craft priča


Peti rođendan The Beertije i Klub.a odličan je povod na prisjećanje kako je sve počelo. Godine 2013. originalan music pub The Beertija u sklopu kojeg se nalazi i klub Klub., otvorio je vrata u nadi da će publika prepoznati njegovu priču i zajedno s njime krenuti na jedinstveno glazbeno-pivsko putovanje. Pet godina kasnije The Beertija stoji jača nego ikada i s najvećim planovima dosad.


U ovih pet godina tamo su otvorena tri šanka, dvije terase, već spomenuti koncertni prostor u podrumu – Klub., Das Hostel u potkrovlju… Voditelji The Beertije, supružnici Matea i Andrea Benzan, otkrivaju nam po čemu je posebna.


– Budući da smo prvi u gradu počeli s pivskom craft pričom i kroz ovih 5 godina sukladno s rastom domaće craft kulture nastavili širiti svoju ponudu, rekli bismo da smo posebni po tome što imamo više od 220 vrsta piva (i radimo na tome da ih bude 300), 40 viskija i 15 ginova. Furamo se na craft kulturu: podržavamo male nezavisne pivovare, obilazimo craft festivale i uvodimo u ponudu najmanje i geografski najudaljenije hrvatske pivovare. Specifični smo i po glazbenom ukusu koji je eklektičan, alternativno orijentiran i pažljivo kuriran. U nekoliko vikenda kod nas ćete čuti nekoliko različitih glazbenih žanrova i nama je to odlično: odbijamo se zadovoljiti jednim glazbenim usmjerenjem, rekla je Matea.


Mali Klub. u podrumu The Beertije dosad je ugostio mnoge glazbene goste.


Beertija, Matea Benzan, Andrea Benzan, Snimio Vedran KARUZA


Beertija, Matea Benzan, Andrea Benzan, Snimio Vedran KARUZA



Novi projekt


– Na pamet odmah padaju Pipsi, Zabranjeno Pušenje, Songkillers, Mandrili, Krešo i Kisele Kiše, Belfast Food i Repetitor koji je od našeg Klub.a kroz godine »maturirao« i prešao u Pogon Kulture. Ali, i u ovih pet godina kroz The Beertiju i Klub. prošlo je i nebrojeno mnogo manjih fantastičnih glazbenika, umjetnika, istaknula je Matea dodavši kako su njihovi najvjerniji stalni gosti zaljubljenici u pivsku kulturu.


U novoj sezoni The Beertija će pivoljupce zasigurno privući i novim projektom na riječkoj sceni, a to je serija prezentacija »Meet the Brewer« koje će se održavati četvrtkom u 19 sati. Ulaz na sve je besplatan, ali rezervacija obavezna.


– U glazbenom điru ove sezone osim koncertnih događanja, pokrećemo natječaj »The Beertija traži DJ-a« čiji će pobjednik osvojiti plaćenu DJ-licencu i rezidenturu u The Beertiji. Natječaj se otvara 26. listopada, a za više informacija pratite Facebook i Instagram, rekla je Matea.


Inače, posebno je zanimljiva informacija da su se ona i njezin suprug Andrea upoznali i zaljubili u The Beertiji.


Pivo i glazba


– Možda to nije najromantičnija priča na svijetu, ali mi ne bismo htjeli da je išta drukčija. Upoznali smo se prije tri godine kad mi je Andrea ponudio posao konobarice u Palachu koji je tad bio dio naše riječke priče. U početku je Andrea bio klasični opasni šef, a ja plaha radnica. Radili smo tako godinu dana, kao šef i zaposlenik, i tek kad je Andrea nakratko otišao iz firme, počeli smo pričati jer se napokon opasni šef opustio i postao Andrea. On je ubrzo regrutiran natrag u firmu (kako kažu naši konobari, bez Andree bi se kafana raspala), a u tih šest mjeseci njegovog odsutstva ja sam napredovala do zamjenice voditelja i voditeljice Pogona kulture tako da smo kad se on vratio, počeli raditi kao voditelj i zamjenik. Naravno, trebalo je neko vrijeme da se aklimatiziramo u novom sistemu, ali vrlo brzo smo našli ritam i počeli raditi timski i na zajedničkim ciljevima. Danas radimo kao izvršni direktor i menadžer za društvene mreže i branding, tako da mislimo da apsolutno nema razloga da bračni par ne radi (uspješno) zajedno. Mi smo radili zajedno na tri pozicije i našli načina da to ne samo klapa, nego da posao zajedno odrađujemo bolje nego bi netko tko ne dijeli poslovnu i privatnu dinamiku, objasnila je Matea i dodala:


– Spaja nas strast prema iskorištavanju potencijala koji vidimo u poslu, upornost, želja za izgradnjom nove priče, craft kultura i ljubav prema pivu i glazbi. Rad u The Beertiji nam je omogućio da ideje provedemo u stvarnost i veselimo se svemu na čemu smo počeli raditi za sezonu 2018./2019.


Beertija, Matea Benzan, Andrea Benzan, Snimio Vedran KARUZA


Beertija, Matea Benzan, Andrea Benzan, Snimio Vedran KARUZA



Beertija, Andrea Benzan, Matea Benzan,