Vrijedna obljetnica

Tehnički centar mladih proslavio 10. rođendan: Na radionicama bilo 700 djece

Ljiljana Hlača

Posjetitelji su imali priliku vidjeti simulator air busa, radionice modelarstva, elektronike, 3D printanja, organizirana je mala škola letenja dronova, izrade klizača, elektronike, robotike



RIJEKA Raznim tehničkim radionicama koje su bile postavljene u dvorani OŠ Srdoči Tehnički centar mladih, pri Zajednici tehničke kulture Rijeka, proslavio je 10. rođendan. Postavljeno je bilo 20 radionica, a u proslavi su sudjelovali i gosti iz drugih centara tehničke kulture koji su došli iz Zadra, Osijeka, Čakoveca, Zagreba, Dubrovnika, Krapine. Bila je to prilika da posjetitelji vide tehniku na nešto drugačiji način; kroz praktični rad i interaktivnost. U okviru proslave podijeljene su i diplome i zahvalnice onima koji su doprinjeli radu Centra dok je u radionicama sludjelovalo čak 700 djece.


Posjetitelji su imali priliku vidjeti simulator air busa, radionice modelarstva, elektronike, 3D printanja, organizirana je mala škola letenja dronova, izrade klizača, elektronike, robotike.


Najbolji način za učenike


– Proslava u školi u ovom slučaju u OŠ Srdoči s kojom imamo izvrsnu suradnju najbolji je način da u sve to uključimo učenike te ih zainteresiramo za naše programe. Od osnutka pa do danas mogli bi reći da je kroz Centar prošlo oko 14.000 djece. To je jako velika brojka, otkrila nam je Marija Prihoda, voditeljica radionica pri Tehničkom centru mladih.




Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Đordano Bucci, predsjednik Tehničke zajednice u Rijeci, tom je prilikom rekao da je jako važno da se mladima što ranije omogući upoznavanje s tehnikom jer ih ona priprema za budućnost, dok je zamjenik gradonačelnika Marko Filipović dodao da se nove tehnologije razvijaju brže nego ikada i vrlo je poticajno da djeca imaju mogućnost razvijati kreativnost već od školskih dana.


– Tehnička kultura u našem gradu je vrlo dinamična i ambiciozna zajednica udruga i pojedinaca i to se osim u svakodnevnom radu vidi i u organizaciji ovakvih aktivnosti za djecu i mlade, zaključio je Filipović.


Foto Marin Aničić


Foto Marin Aničić



Sljednik Narodne tehnike


Tehnički centar mladih započeo je s radom 2008. godine u sklopu Zajednice tehničke kulture Rijeka, a namijenjen je provedbi praktičnih radova s učenicima osnovnih i srednjih škola grada Rijeke kroz provedbu cjelogodišnjih tečajeva iz područja tehničke kulture koja je u školama reducirana.


Inače, Zajednica tehničke kulture Rijeka je pravni sljednik ranijeg udruženja građana koja se nekad zvala Narodna tehnika – Savez organizacija za tehniku kulturu općine Rijeka a koja je s radom započela još 1946. godine. Stoga tradicija u Rijeci po pitanju tehnike itekako postoji.