Ri gastro od subote

TJEDAN SMOKAVA Mmm, meniji u riječkim restoranima već mirišu na kraljicu ljetnog voća

Sanja Gašpert

Foto R, Brmalj

Foto R, Brmalj

Ri gastro manifestacija posvećena je lokalnim i sezonskim namirnicama kvarnerskog kraja za zdravlje i užitak

RIJEKA Gastro manifestacija posvećena smokvi s prvim danima rujna vraća se u grad, a meniji u riječkim ugostiteljskim objektima već mirišu. Tjedan smokava počinje ove subote, 1. rujna i traje do sljedeće, 8. rujna, a riječki ugostitelji prezentirat će neiscrpnu primjenu smokve, od poslastica i slanih jela, do rakije, pekmeza i likera. U popratnom programu je slastičarska radionica i uživanje u posljednjim danima ljeta pod vedrim nebom, uz kvalitetnu glazbu i inspirativni film, kazala je na konferenciji za novinare održanoj u Centru autohtonih proizvoda Primorsko-goranska kašetica koordinatorica programa Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke Sanja Krmpotić, najavljujući treći ovogodišnji Ri gastro – Tjedan smokava. Krmpotić je podsjetila kako se manifestacija Ri gastro održava od 2011. godine, s ciljem prezentacije lokalnih sezonskih namirnica, a jesensko izdanje u znaku smokve organizira Turistička zajednica grada Rijeke u suradnji s ugostiteljima Rijeke i okolice.
Tjedan smokava, Snimio Roni BRMALJ


Tjedan smokava, Snimio Roni BRMALJ




– Smokva ima bogato nutritivno svojstvo, poznata je kao super food namirnica. Suvremena znanost je ubraja u funkcionalne namirnice s preventivnim i ljekovitim svojstvima, niskokalorična je i hranjiva, a mnogima je najdraža svježe ubrana, dok se u njezinoj sušenoj inačici može uživati tijekom cijele godine. Neiscrpan je izvor primjene u gastronomiji u kojoj možete uživati u riječkim ugostiteljskim objektima u okviru Ri gastro manifestacije, posvećene lokalnim i sezonskim namirnicama kvarnerskog kraja za zdravlje i užitak. U Tjednu smokava sudjeluje šesnaest ugostitelja i partnera, kao i Špajza, prva zero-waste trgovina u Rijeci, kazala je Krmpotić.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je kako je i ova manifestacija dio serije gastro priča te dodao kako je smokva kraljica ljetnog voća, uz vinovu lozu jedna od najstarijih u Mediteranu, dok je direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa kazao kako će u sklopu projekta Ri gastro sljedeće godine biti predstavljene još neke nove namirnice.



U Ri gastro – Tjednu smokava sudjeluju Bistro Mezanin, Bistro Conca d’Oro, Bistro-pizzeria Maslina na Zelenom trgu, Bistro Placa 51, Bistro La Rose, Bistro Mornar, Brasserie As, Restaurant Kamov (Grand hotel Bonavia), Restoran hotela Continental, KonobaRibica,  Primorska konoba, Slastičarnica Ebba’s cuisine, Rica Gluten Free, Cacao Coffe & Sweets Bar,  Kavana & Bar Grad i Wine bar La Bodega Rijeka. U treći Ri gastro uključila se i prva zero-waste trgovina u Rijeci, Špajza, koja će u tjednu od 1. do 8. rujna davati popust na proizvode od smokava.





U sklopu Tjedna smokava najavljena su i popratna događanja, pa će tako 2. rujna od 18 do 20 sati u Slastičarnici Ebba’s Cuisine, Stara Vrata 6, biti održana radionica pripreme slane pite sa smokvama i plemenitim sirom, u kojoj će polaznici naučiti tajne pripreme tradicionalne francuske pite – quiche sa slastičarkom Nevenom Buljan. U četvrtak, 6. rujna, u sklopu programa Četvrtkom na Kobleru, od 20 do 24 sata najavljeno je gostovanje Tria Minus One, u Bistro-pizzeriji Maslina na Zelenom trgu. Dan kasnije, 7. rujna s početkom u 20 sati Tranzicijska inicijativa Rijeka u Slastičarnici Rica Gluten Free u Verdijevoj 3b, organizira Reviju zelenog filma, u sklopu koje je najavljeno prikazivanje filma »Demain« (»Sutra«), uz slobodan ulaz. Riječ je o nagrađivanom, inspirativnom dokumentarnom filmu s temom kako ljudi svijet mogu učiniti boljim, humanijim i održivijim, a život kvalitetnijim. Prikazuje pozitivne priče iz iskustva raznih zemalja, na koje se i drugi mogu ugledati. Također, 7. i 8. rujna od 21 sat u Wine baru La Bodega Rijeka, predstavlja se  DJ Tijama, a najavljena je i degustacija koktela od smokava po promotivnoj cijeni.