Neoubičajeno toplo

TEMPERATURNI REKORD Možda vam se nije tako činilo, ali svibanj u Rijeci bio je najtopliji od – 1948.

Sanja Gašpert

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Prognoza za vikend donosi isti tip vremena kao i prethodnih dana, dakle, sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vrlo vruće vrijeme – kaže Novak, dodajući kako su visoke temperature zraka zagrijale i more



RIJEKA Protekli svibanj u Rijeci je najtopliji otkako je meteorološkog mjerenja, odnosno od 1948. godine, s prosječnom, srednjom mjesečnom temperaturom od 20,6 stupnjeva, kaže Ivan Novak iz Pomorskog meteorološkog ureda Rijeka. Naime, posljednje dane svibnja obilježilo je izrazito toplo i vruće vrijeme, a čak pet posljednjih dana svibnja izmjerene su temperature zraka od 29°C.


– To je svakako neuobičajeno toplo vrijeme za ovo doba godine, jer bi maksimalne temperature u svibnju trebale biti oko 23°C, dakle pet do šest stupnjeva niže. Svibanjski rekord po danima izmjeren je prije nekoliko godina, 25. svibnja 2009. godine, kada je u Rijeci izmjereno 33,7°C – ističe Novak.


Oborine se ne vide 


I lipanj je započeo s toplim i vrućim vremenom, a u Rijeci je jučer, prvog dana lipnja, u 13 sati izmjereno 27 stupnjeva Celzija.




– Nadprosječno toplo vrijeme, vrlo toplo, ponegdje i vrlo vruće, ali i toplije od prosjeka za ovo doba godine očekuje se i cijeli ovaj mjesec. Prvih deset dana lipnja vide se nešto izraženija temperaturna odstupanja od prosjeka. Oborine se u sljedećih tjedan dana ne vide, međutim nisu isključene mogućnosti kratkih dnevnih pljuskova i grmljavine, poput onih od 31. svibnja u Pazinu, kada je u kratkom vremenu palo čak 38 litara po četvornom metru. Takvi dnevni pljuskovi i grmljavine izgledniji su sljedećih dana u unutrašnjosti Istre, Gorskom kotaru i dijelu Like. Prognoza za vikend donosi isti tip vremena kao i prethodnih dana, dakle, sunčano, vrlo toplo, ponegdje i vrlo vruće vrijeme – kaže Novak, dodajući kako su visoke temperature zraka zagrijale i more koje je na riječkom području, s temperaturama između 23 i 25 stupnjeva vrlo ugodno za kupanje.


Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izradio je preporučene mjere zaštite zdravlja za starije osobe pri izlaganju visokim temperaturama zraka, osobito za starije osobe oboljele od kardiovaskularnih, respiratornih, endokrinih, psihogerijatrijskih i drugih kroničnih bolesti.


Preporuke starijima 


Prema tim mjerama, starije se osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 11 do 16 sati, osobito srčani gerijatrijski bolesnici te oboljeli od šećerne, Alzheimerove bolesti i drugih demencija te drugih kroničnih bolesti. Prigodom izlaska iz svog prebivališta, starija osoba nužno mora zaštititi glavu šeširom, maramom ili kapom te nositi laganiju prozračnu odjeću i obuću. Nužno je dnevno uzimanje do dvije litre tekućine te izbjegavati pržena, pohana, slatka i jako zasoljena te začinjena jela, uzimajući puno sezonskog voća i povrća, pridržavajući se pri tome smjernica pravilne prehrane za starije osobe. Osim pridržavanja uputa o liječenju i kontrolnih uputa liječnika o uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka. Članovi obitelji, prijatelji, susjedi, znanci, članovi udruga u skrbi za starije u vrijeme vrućih ljetnih mjeseci trebaju učestalije kontaktirati stariju osobu, a u slučajevima njezine slabije funkcionalne sposobnosti čak i svakodnevno po nekoliko puta. Starija osoba mora uvijek uza se imati svoje osnovne podatke (ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja) i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.


Razlika temperature prostorije koja se postiže korištenjem klima uređaja i vanjske temperature ne bi smjela biti veća od 7 stupnjeva.