Bitka za proračun

Švorinić: Imat ćemo privremeno financiranje Grada

Tihana Tomičić

Danko Švorinić / arhiva NL

Danko Švorinić / arhiva NL

Budući da je HDZ-ov tzv. lex šerif, koji bi jedini mogao spasiti »glavu« gradonačelnika od novih izbora ako mu proračun padne, poslao u čak dva saborska čitanja, jasno je da će situaciju do Nove godine određivati stari, važeći Zakon o lokalnoj samoupravi. To znači da bez većine u Gradskom vijeću, gradonačelnik pada i slijede novi izbori



Nakon što su riječki vijećnici SDP-a u ponedjeljak upozorili da će u pitanje doći i projekt EPK i mnogi drugi, ako bi većina u Gradskom vijeću odbila podržati gradski proračun za 2018. godinu koji je od jučer u javnoj raspravi i na webu, društvene mreže su se užarile: naime, pripadnici Srednjeg bloka zaključili su da im nije jasno zašto se SDP boji za svoj proračun kad ga ionako prije jučer nitko nije vidio.


Brojni pripadnici Srednjeg bloka odmah su se, po objavi SDP-ove presice, oglasili na Facebooku, pa je tako Danko Švorinić iz Liste za Rijeku napisao: »Ljubav je slijepa: kolege nas prozvale zbog nepodrške gradonačelnikovom proračunu koji još nitko nije vidio?!«, dok je Ivona Milinović iz HDZ-a u jednom od komentara rekla: »I unaprijed pretpostavka da će se proračun, koji nitko dosad nije vidio, rušiti. Neki PR-ovac ih je očito loše savjetovao da unaprijed rade pritisak kako bi utjecali na ishod – ishod koji ovisi samo o njima«.


Na koncu, Petra Mandić iz Mosta je napisala: »Nisu očito nikada čuli niti za Odluku o privremenom financiranju, ali nema veze, ima vremena, naučit će.« Kasnije je još na svom zidu napisala: »Žele li vijećnici SDP-a da mi radimo posao gradonačelnika? Kolege vijećnici nas prozivaju da se ne bi trebali baviti Poslovnikom koji je temeljni dokument rada tog istog vijeća. Oni žele da se krenemo baviti EU projektima, mladima, vrtićima i socijalom. Oni očito žele da mi krenemo obavljati posao gradonačelnika. A što se tiče proračuna, tek je izašao na svjetlo dana i tek ga očekuje analiza. To što su ga oni očito vidjeli prije nas je njihova nekorektnost jer mi smo ga odgovorno pismeno tražili u zakonskim rokovima da se odgovorno i spremimo na dobrobit tih istih građana na koje se kolege pozivaju«. Pitali smo Danka Švorinića iz Liste za Rijeku jesu li vidjeli proračun i kako će se Srednji blok postaviti prema njemu te postoji li opasnost da on padne i da Riječani izađu na nove izbore.




– Neozbiljno je od kolega SDP-ovaca pozivanje na podržavanje ili nepodržavanje proračuna kojeg do jučer još nitko nije vidio. Prema zakonu gradonačelnik predlaže, a Gradsko vijeće donosi proračun. Radi se o najvažnijoj ovlasti Gradskog vijeća i sigurno je da ćemo sve učiniti da konačna verzija tog dokumenta bude u najboljem interesu naših sugrađana čije interese u Vijeću zastupamo. Zbog toga su unutar Srednjeg bloka već formirani timovi koji će prijedlog proračuna pročešljati po svim resorima i stavkama. Građanima poručujem da mogu biti mirni.


Najvažniji projekti neće doći u pitanje čak ni u slučaju eventualne opstrukcije gradonačelnika i povlačenja proračuna, a dežurnim sijačima panike poručujem da ćemo u tom slučaju imati spremnu Odluku o privremenom financiranju temeljem koje bi Grad funkcionirao do izbora novoga gradonačelnika – rekao je Švorinić za naš list.


Kako sada stvari stoje, u Gradskom vijeću bi Obersnelu i SDP-ovoj koaliciji moglo nedostajati najmanje četiri glasa da bi proračun prošao. Budući da je HDZ-ov tzv. lex šerif, koji bi jedini mogao spasiti »glavu« gradonačelnika od novih izbora ako mu proračun padne, poslao u čak dva saborska čitanja, jasno je da će situaciju do Nove godine određivati stari, važeći Zakon o lokalnoj samoupravi.


To znači da bez većine u Gradskom vijeću, gradonačelnik pada i slijede novi izbori. To se može izbjeći, kako se sada čini, samo na dva načina: ili će Obersnelov budžet podržati netko iz oporbe, ili će Srednji blok i ostali toliko nakrcati prijedlog proračuna amandmanima koje će gradonačelnik biti prisiljen prihvatiti, da će proračun biti usvojen, ali u obliku čije izvršenje će u teškim financijskim prilikama gradskog proračuna biti vrlo teško provesti tijekom 2018. godine.


Kad je riječ o opciji jedan, čini se da bi prevaga mogao biti HNS sa svoja tri vijećnika, a ako bi Obersnel prihvatio njihove amandmane koji će se svesti na zahtjeve iz prethodne izborne kampanje, kad jer HNS tražio novi autobusni kodovor u dvije godine, premiještanje luke na Zagrebačku obalu uz aktivaciju Porto Baroša, te kvalitetnije čišćenje grada, tada bi HNS mogao i podržati proračun.


»Mi ćemo sigurno podnijeti amandmane«, potvrdio nam je jučer HNS-ov Juraj Bukša. No i tada nedostaje još barem jedan glas jer HNS ima tri ruke, a hoće li Marinko Koljanin ili netko drugi od nezavisnih biti taj jezičac na vagi, to je danas svakako nezahvalno prognozirati. Opcija druga jest da SDP pristane na amandmane Srednjeg bloka koji će tek biti napisani, a naravno uvijek je tu i opcija pada proračuna i novih izbora.