Jasna pravila za sve

Sveučilište u Rijeci: Definirano kako se i zbog čega se mogu kažnjavati profesori

Ingrid Šestan Kučić

Stižu jasna pravila za sve / Foto Sergej DRECHSLER

Stižu jasna pravila za sve / Foto Sergej DRECHSLER

Pravilnik kao cilj ima prevenciju, a želi se postaviti i jasan pravni mehanizam sankcija ako one zatrebaju, kaže prorektorica prof. dr. Sanja Barić



RIJEKA – S prvim danom iduće godine na Sveučilištu u Rijeci mogla bi započeti primjena Pravilnika o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika čiji je nacrt predstavljen na posljednjoj sjednici Senata te je u tijeku javna rasprava. Ne bude li većih primjedbi na Pravilnik, prorektorica za studije i studente prof. dr. Sanja Barić najavljuje da će se konačna verzija Pravilnika pred članovima Senata naći u prosincu, a riječ je o dokumentu koji predviđa različite stegovne mjere, od opomene do otkaza za nastavnike i suradnike koji počine stegovna djela. Dokument je u skladu s odredbom Statuta Sveučilišta u Rijeci izradila upravo prof. dr. Barić uz konzultacije s članovima Kolegija tajnika, a navodeći kako je o detaljima Pravilnika nezahvalno govoriti dok traje javna rasprava, prorektorica ističe da se tim dokumentom želi regulirati zaštita dionika nastavno-obrazovnog procesa – nastavnika i suradnika.



Rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Snježana Prijić Samaržija kaže kako Sveučilište Pravilnik o stegovnoj odgovornosti nastavnika i suradnika razumije kao regulativu koja može na optimalan način definirati postupak i zaštiti sve dionike u nastavnom i istraživačkom procesu.


– Radi se o dokumentu koji je statutarna obveza za naše sastavnice koje će, kada dokument bude donesen, moći koristiti sveučilišni dokument. Mogu donijeti i vlastiti, ali na ovaj način imat ćemo zajedničku regulativu. Također, Sveučilište je donijelo Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenata pa je prirodno da donesemo i istu vrstu dokumenta za nastavnike i suradnike. Nipošto nam nije cilj da bilo tko razumije ovu inicijativu kao želju da se poveća nadzor, već isključivo kao regulativu koja, uz Etički kodeks, ima preventivnu ulogu. Međutim, kada se i dogode neželjene situacije, ovaj Pravilnik može pomoći da postupak ne bude arbitraran i izaziva prijepore, već da se sve strane osjećaju zaštićenima definiranim postupcima. Otvorena je javna rasprava o tekstu Pravilika, očekujemo komentare i nakon toga ćemo donijeti konačnu verziju – navodi rektorica.





– Pravilnik kao prvenstveni cilj ima prevenciju, a želi se postaviti i jasan pravni mehanizam sankcija ako one zatrebaju. Do sada su samo dva fakulteta imala pravilnik takvog tipa za nastavnike i suradnike, dok su se ostale sastavnice Sveučilišta u Rijeci po pitanju stegovne odgovornosti oslanjale na Etički kodeks, međutim to je neodgovarajuća procedura. Etički kodeks treba promovirati kvalitetu, a ne sankcionirati. Nastavnici i suradnici mogu počiniti razna djela koja su podložna sankcijama po pitanju održavanja nastave ili pak otezanja izrade izvješća, a ovim se Pravilnikom predviđaju sankcije u vidu opomene, opomene pred otkaz ili pak u vidu samog otkaza, pojašnjava prof. dr. Barić.


Pravilnik o stegovnoj odgovornosti studenata donesen je još prije tri godine, a studentska neprihvatljiva djela kategorizirana su kao lakša i teža. U lakša koja se kažnjavaju pisanom opomenom ubrajaja se nedolično ponašanje, neovlašteno raspolaganje imovinom Sveučilišta, opetovano neopravdano kašnjenje na nastavu ili njeno nedopušteno napuštanje, ometanje izvođenja nastave, upotreba nedopuštenih pomagala na nastavi i ispitima, nedopušteno pružanje i primanje pomoći na ispitima, lažno predstavljanje na nastavi i ispitima, angažiranje drugih osoba za pohađanje nastave i polaganje ispita, neovlašteno instaliranje programa na računalu, brisanje podataka s računala bitnih za njegov rad, skidanje softwera s interneta te stavljanje na računala nedoličnih ili štetnih materijala.


Za teška stegovna djela studenata kazna je zabrana polaganja ispita ili privremeno te trajno iskuljučenje sa studija, a takva je kazna posljedica nepoštovanja općih akata i odluka Sveučilišta, neovlaštenog korištenja tuđe studentske isprave i elektroničkog identiteta, unošenja i izmjena podataka u ispravama, teškog narušavanja izvođenja nastave, predaje radova čiji je sadržaj djelo druge osobe, nasilničkog ponašanja, svake vrste diskriminacije, fizičkog otvaranja računala, pokušaja provale u sigurnosni sustav, ali i uporabe alkohola i opojnih droga.