Stotinu srdaca

Svečanost otkrivanja božićnih jaslica u Villi Ružić okupila brojne poznate Riječane

Sandy Uran



RIJEKA – Točno u podne u prekrasnom salonu  Ville Ružić na Pećinama inaugurirane su, tradicionalno, božićne jaslice rad svjetski poznate kiparice Margarete Krstić, koja je svoja djela izlagala i u Vatikanu. Ovom prigodom skrbitelj Spomeničke knjižnice i zbirke Mažuranić-Brlić-Ružić   Theodor de Canziani  kazao je kako se ove godine slavi veliki jubilej, zapravo dva: stotinu  godina  od kad je Petrarkin ružmarin u Rijeci i stota  obljetnica braka dr. Viktora Ružića i Nade Brlić Ružić. 



– Dr. Viktor Ružić vjenčao se Nadom, najstarijom kćerkom spisateljice Ivane Brlić Mažuranić po dugogodišnjem udvaranju ispričao je de Canziani detalje o toj ljubavnoj priči i vjenčanju, a potom pročitao i dio pjesme koju je slavna spisateljica za djecu posvetila mladom paru, što predstavlja svojevrsnu ekskluzivu s obzirom da je pjesma dio obiteljske ostavštine i s čijim je postojanjem bio upoznat samo uži krug obitelji. Svečanoj inauguraciji jaslica  kiparice Margarete Krstić i njenih  stotinu srdaca koji krase bozićnu jelku, a posvećeni su velikoj ljubavi dr. Viktora Ružića i Nade Brlić Ružić nazočili su brojni poznati Riječani.





Uslijedilo je ugodno druženje na terasi vile uz kuhano vino za što je bio zaslužan dr. Tomislav Furlan, te uz pjenušac i slatkiše,  a prije toga s božićnim kuglicama ukrašen je i Petrarkin ružmarin na donjnoj terasi vile. Posjetitelji su imali priliku razgledati i izložbu radova djece koji pohađaju likovnu radionicu poznate kiparice. Bilo je ovo jedno nadasve ugodno druženje pred nadolazeće blagdane u ambijentu prepunom povijesnih i kulturnih vrijednosti.