Podrška Loreni

Sve po zakonu: Za žrtvu zadarskog manijaka okupljat će se i u Rijeci. “Za život bez nasilja”

Portal Novilist.hr

Foto Pixsell/Facebook

Foto Pixsell/Facebook

Svi i sve zaslužujemo život u slobodi, za život bez nasilja, poručuju organizatori



RIJEKA Mirno okupljanje Sve po zakonu bit će održano 27, prosinca u 18 sati na Jadranskom trgu u Rijeci i na Trgu slobode u Poreču kako bi još jednom zatražile od vladajućih da implementiraju Istanbulsku konvenciju, ali i pružili/e podršku pretučenoj djevojci Loreni Gurlica iz Zadra.


Nasilnik Darko Kovačević pušten je da se brani sa slobode nakon isteka šestomjesečnog pritvora radi brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Lorene Gurlica. Pušten je isključivo zbog toga što država kroz svoje zakone nema osigurane i razrađene funkcionalne mehanizme zaštite žrtava od njihovih nasilnika, pišu organizatori iz riječke Udruge PaRiter te Centra za građanske inicijative Poreč.


Prema stručnoj analizi pravomoćnih sudskih presuda slučajeva nasilja počinjenih na štetu žena u razdoblju od 2012.-2016., koje je provela Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, rezultati su pokazali sljedeće: kao olakotne okolnosti po počinitelje, uzete u obzir u 58% slučajeva, bili su prethodno neosuđivanje, priznanje ili djelomično priznanje, osobne ili imovinske prilike te kajanje, žaljenje i isprika.




Otegotne okolnosti koje su zanemarene u 78% slučajave bili su recidivizam (ponavljanje zločina) te način počinjenja zločina (brutalnost).



– Ovaj obrazac pravosudnog postupanja vidimo i u slučaju Darka Kovačevića kojem se sudi za nanošenje teških tjelesnih ozljeda umjesto pokušaj ubojstva, unatoč tome što njegov slučaj zadovoljava sve kriterije pokušaja ubojstva: duljina napada, ugroženost vitalnih organa i nesrazmjerna snaga napadača u odnosu na žrtvu.


Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, kao i mnoge feminističke i ljudskopravaške organizacije, već godinama ističu kako je pravosudni sustav neučinkovit u zaštiti žrtava, ali i u tretiranju rodno uvjetovanog nasilja te razini senzibiliziranosti u pristupanju takvim slučajevima.


Svi i sve zaslužujemo život u slobodi, za život bez nasilja! Zahtijevamo implementaciju Istanbulske konvencije, vrijeme je da kao društvo osudimo nasilje i stanemo u obranu ženskih života, poručuju organizatori.