Otvoren objekt prehrane

Studenti konačno dočekali prvi topli obrok u Kampusu

Andrej Petrak

Radno vrijeme restorana je od 11 do 16 sati, a iako novi objekt prehrane ima dnevni kapacitet od 4.500 obroka, Dinko Jurjević najavljuje kako restoran u samom početku neće raditi punim kapacitetom, već je otvorena samo jedna linija, iz razloga što još uvijek nisu useljeni svi objekti u Kampusu



RIJEKA – Studentica Filozofskog fakulteta Andrea Mešanović imala je čast pojesti prvi topli obrok u restoranu »Kampus« na sveučilišnom Kampusu na Trsatu, koji je počeo s radom deset dana prije najavljenog roka. Prema riječima ravnatelja Studentskog centra Dinka Jurjevića objekt prehrane već prvog je dana radio punom parom, a u nepunih dva sata od otvorenja posluženo je na stotine studenata.


Radno vrijeme restorana je od 11 do 16 sati, a iako novi objekt prehrane ima dnevni kapacitet od 4.500 obroka Jurjević najavljuje kako restoran u samom početku neće raditi punim kapacitetom, već je otvorena samo jedna linija, iz razloga što još uvijek nisu useljeni svi objekti u Kampusu. Očekuje se da će restoran punim kapacitetom proraditi tek s dolaskom studenata Građevinskog fakulteta i Sveučilišnih odjela.


Prijeka potreba


– Zadovoljni smo što je restoran počeo s radom ranije nego što je to originalno bilo najavljivano, jer dobili smo sve dozvole i odlučili otvoriti objekt prehrane budući da je riječ o prijekoj potrebi studenata. Svečana proslava otvorenja bit će 19. svibnja na Dane Sveučilišta u Rijeci, kada očekujemo i posjetu predsjednika Republike Ive Josipovića, kaže Jurjević, dodajući kako je restoranu zasad ostalo radno ime »Kampus«, iako se razmišljalo da se po uzoru na stari Index, novi objekt nazove »Iksica«, ali otvoreni su za sve prijedloge studenata.




Rektor prof. dr. Pero Lučin poručio je kako je otvaranje studentskog restorana samo još jedna stepenica prema ostvarenju krajnjeg cilja, a to je studentski grad koji studentima i djelatnicima nudi sve sadržaje potrebne za kvalitetno i uspješno studiranje i rad.


Otvaranje novog restorana u Kampusu, dodaje Jurjević, ipak neće bitno rasteretiti rad »Indexa«, u kojem će uslijediti određena reorganizacija u radu.


– Restoran »Index« već sad je tehnički prenapregnut i došli smo do granica izdržljivosti, jer nikada nije planski rađen kao restoran, a studenata je sve više. Promet nam neprekidno raste, a u zadnjih nekoliko mjesci bilježimo rast od četiri posto. Problem je i što nam Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za pokrivanje troškova studentske prehrane svake godine plaća isti iznos, a zbog rasta prometa prisiljeni smo sve više tu razliku pokrivati iz rada Student servisa.


Novosti u “Indexu”


Prisiljeni smo smisliti nove oblike rada i za sada smo predvidjeli mogućnost da svi radnici na Sveučilištu, od profesora, preko asistenata, do drugog osoblja mogu koristiti naše usluge, uz popust na menije. Time ćemo radnicima olakšati rad, jer zbog bolonje moraju cijeli dan provesti na fakultetu, pa im je bitno da imaju mogućnost obroka u blizini radnog mjesta, a nama će to opet donijeti dodatnu zaradu za pokrivanje osnovne djelatnosti, kaže Jurjević.


Premda radno vrijeme »Indexa« ostaje isto, po uzoru na druge studentske centre korisnicima će se nuditi poseban meni za ručak i večeru.


– Planiramo izmjene u radu caffe bara, koji će se sa sadašnje lokacije preseliti u kavanu restorana »Index«, koja raspolaže dovoljnim kapacitetom, najavljuje Jurjević.


U objektu studentske prehrane u Kampusu, čija površina iznosi 7.240 četvornih metara, uz studentski restoran bit će i sadržaji komercijalne svrhe, odnosno slastičarna i kafić koji će se dati u zakup. Prorektor za poslovne i integracijske procese Tonči Mikac najavljuje kako bi ti sadržaji mogli krenuti s radom u srpnju, ili najkasnije početkom rujna, što ovisi o dovršetku natječajnih postupaka i vremenu potrebnom da se zakupljeni prostor dovede u funkciju.


Unatoč tim komercijalnim sadržajima i sam će Studentski centar kojem pripada najveći dio zgrade, čak pet tisuća četvornih metara, studentima uz tople obroke nuditi i ostale ugostiteljske usluge. Najveći dio prostora koji pripada Studentskom centru činit će blagovaonica sa 750 sjedećih mjesta, a novoizgrađeni objekt, čiji je izvođač radova bila zagrebačka tvrtka Tehnika i u čiju je izgradnju uloženo 58 milijuna kuna, raspolaže i s podzemnom garažom kapaciteta sto parkirnih mjesta.