Nema graničnih vrijednosti

Stručnjaci utvrdili: Smrad s Marišćine – od niskog pa do intenzivnog

Andrej Petrak

Na Marišćini smrdi biootpad. Da zaustavimo odvoz biootpada na Marišćini ne bi bilo smrada. Općinsko vijeće prije nekoliko mjeseci kad je donosilo odluku o gospodarenju otpadom moglo je to spriječiti. Politička je odluka da se gore odvozi biootpad i nama smrdi, rekao je Josip Katalinić



VIŠKOVO Terenski timovi Zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na svojim su svakodnevnim i svakonoćnim patrolama u i oko Centra za gospodarenje otpadom Marišćina te obližnjih Marčelja utvrdili da se intenzitet smrada, koji se odande neumitno širi čim temperature postanu dvoznamenkaste, kreće od niskog pa do intenzivnog. Malo tamošnjim stanovnicima znači što emisije s tamošnje mjerne stanice pokazuju da je sve u granicama zakonski dozvoljenog, kad granične vrijednosti za smrad, koji svi stanovnici Marčelja osjećaju posebice u večernjim satima, nisu zakonski propisane.


Darko Budimir i Goran Crvelin iz Zavoda i sami priznaju da i nizak intenzitet smrada, ako se kontinuirano osjeća, može stanovnicima itekako smetati. Oni su na zboru mještana u organizaciji Mjesnog odbora Marčelji najavili kako će sa svojim patrolama nastaviti, a internu, subjektivnu kategorizaciju intenziteta smrada uskoro namjeravaju objektvizirati uz pomoć aparature koju će nabaviti. Mještani sa svoje strane upozoravaju da netko mora odgovarati za studije zaštite okoliša koje ove probleme ni njihova rješenja nisu predvidjeli.


Stručnjaci Zavoda na svojim terenskim izvidima povezali su se s Ekoplusom, županijskom tvrtkom koja upravlja centrom na Marišćini, kako bi pokušali utvrditi povezanost smrada koji se širi okolicom s određenim proizvodnim procesima koji se tada izvode u pogonu centra. Namjera je konačno shvatiti što se može izmijeniti ili popraviti u samom proizvodnom procesu Marišćine, kako bi se stanovnicima poboljšala kvaliteta života. Josip Katalinić upozorio ih je da ništa što čine neće pomoći sve dok se na Marišćini obrađuje biootpad.


Ispadi struje, gorivo… 




– Na Marišćini smrdi biootpad. Da zaustavimo odvoz biootpada na Marišćini ne bi bilo smrada. Općinsko vijeće prije nekoliko mjeseci kad je donosilo odluku o gospodarenju otpadom moglo je to spriječiti. Politička je odluka da se gore odvozi biootpad i nama smrdi, rekao je Katalinić.


Izazvalo je to reakciju načelnice Viškova Sanje Udović da se u postojećim okolnostima, u kojima je riječka Čistoća zadužena za odvoz otpada, to ne može izbjeći.


– Rekla sam već: sustav gospodarenja otpadom bit će pravilno rješen kroz KD Viškovo, kroz KD Čistoću neće. No, treba nam vremena, ne možemo to riješiti preko noći. Kante za odvojeno prikupljanje otpada dobit ćemo tek u proljeće 2019. godine, uz pomoć Fonda krenut ćemo u nabavku kamiona, a zajedno s Klanom i Kastvom ispitujemo opravdanost zajedničkog odvoza otpada na području naše tri lokalne samouprave. Rezultate studije imat ćemo za tri mjeseca, objasnila je načelnica Udović.


U međuvremenu, i nakon šest godina, stanovnici Marčelja morat će živjeti s Marišćinom. Sad i u samom Ekoplusu otvoreno priznaju da im je pogon predan u stanju »takvom kakvom je«. Duga lista nedostataka trebala bi se ispraviti u ne više tako dugom roku: 22. listopada ističe garantni period za taj pogon, kojeg očito muče brojni problemi. Na skupu se moglo čuti o ispadima struje, prestanku rada pumpi za vodu, pa čak i o mikropukotinama koje su se stvorile na rezervoaru iz kojih izlaze procjedne vode. Problema imaju i s proizvodnjom svog glavnog proizvoda – goriva iz otpada, odnosno osiguravanja propisane kvalitete. Holcimu su dosad platili za zbrinjavanje samo oko 4.000 tona u cementari Koromačno, sve ostalo, što se više ni zakonski ne može kategorizirati kao gorivo iz otpada završava na odlagalištu na Marišćini.


Ekoplus priznaje probleme 


– Uočavamo neke stvari koje više nisu prikladne za ono što je bilo projektirano, žali se Sanjin Vičević iz Ekoplusa.


Mještanima poručuje da se trude svim snagama riješiti probleme koje ih muče, ali iz zadnjeg posjeta inspekcija Marišćini, otkrio je zamjenik načelnice Viškova Denis Mladenić, vidljivo je da Ekoplus više od godinu dana nakon pokretanja pogona, ne koristi folije, kojima bi trebao prekrivati aktivni dio odlagališta otpada, a kako bi se spriječilo širenje smrada. Vičević objašnjava kako su umjesto folija, koje bi im odnosio vjetar, odlučili koristiti prekrivke od jalovine, što je, kaže, dozvoljeno pravilnicima. No, po nalogu inspekcije sad su ipak odlučili nabaviti 500 kvadrata folije. Josip Katalinić komentirao je da je ovo prvi put da je netko iz Ekoplusa priznao postojanje problema, na koje mještani upozoravaju već šestu godinu. Kako bilo, problemi sa smradom, iz svega je vidljivo, nastavit će se. U Ekoplusu najavljuju da će za ljetnih mjeseci, umjesto dosadašnjih 200 do 400 tona otpada dnevno, zbog turističke sezone zaprimati 1000 tona otpada, zbog čega planiraju nova zapošljavanja i rad u tri smjene.