Poziv građanima

Što su to Vijeće građana, Civilne inicijative i Zeleni val i kako se direktno uključiti u EPK

Jasmin Đečević

Prijavite svoju ideju na programe Civilne inicijative i Zeleni val, odlučujte o projektima svojih sugrađana kroz Vijeće građana ili volontirajte – budite dio Europske prijestolnice kulture", pozivaju iz tvrtke Rijeka 2020



Europska prijestolnica kulture Rijeka 2020 pokreće akciju »Uključi se« kojom zove sve, apsolutno sve građane koji žele biti dio EPK priče da se jave i svojim idejama i radom direktno uđu u Prijestolnicu, kako ne bi bili samo publika i promatrači, već i aktivni sudionici u riječkom projektu stoljeća.


“Želite li biti aktivni građani aktivnog grada? Prijavite svoju ideju na programe Civilne inicijative i Zeleni val, odlučujte o projektima svojih sugrađana kroz Vijeće građana ili volontirajte – budite dio Europske prijestolnice kulture”, pozivaju iz tvrtke Rijeka 2020.


Evo koje su inicijative za građane pripremili u Europskoj prijestolnici kulture Rijeka 2020:


VIJEĆE GRAĐANA




Rijeka će 2020. biti Europska prijestolnica kulture.


Vjerujemo da građani najbolje znaju što gradu treba.


Zato građani predlažu ideje, građani ih biraju i – građani o njima odlučuju.


Prijavite se u Vijeće građana i preuzmite u svoje ruke moć odlučivanja.


Pregledavat ćete i procjenjivati prijedloge koji bi Rijeku trebali učiniti ljepšim i zanimljivijim gradom i odabrat ćete one koji zaslužuju financijsku potporu za provedbu.


U tome nećete biti prepušteni sami sebi, pružit ćemo vam edukaciju o programima Civilne inicijative i Zeleni val u sklopu kojih ćete procjenjivati pristigle prijedloge drugih građana i udruga.


Znat ćete što radite – jer građani uvijek najbolje znaju!


Više o Vijeću građana doznajte na web stranici www.rijeka2020.eu/ukljucise/vijece-gradana


Prijaviti se mogu građani svih dobnih skupina. Vijeće će biti izabrano nasumičnim izvlačenjem prijava. To znači da svi imaju jednake šanse biti izabrani i dobiti građansku moć odlučivanja u direktnoj demokraciji koja se događa bez posrednika.


Prijavite se! Uključite se!



CIVILNE INICIJATIVE


Razmislite koliko vam je puta već pala na pamet ideja koja se bazira na suradnji građana i koja bi donijela nešto dobro većem broju ljudi.


Sada te prijedloge želimo financijski podržati kako bi doista zaživjeli.


Što možete predložiti?


Ideje vodilje za osmišljavanje prijedloga neka vam budu: povezivanje, zajedništvo i činjenje nečeg dobrog u okruženju u kojem živite. Možda želite umjetničkom akcijom javni prostor na kojem se družite sa susjedima i sugrađanima učiniti ugodnijim i zanimljivijim? Možda biste organizirali turnir u boćanju u vašem kvartu uz podjelu pehara za umirovljenike s kojima boćate? Možda biste htjeli pomoći osjetljivim skupinama ljudi? Mogli biste ih povezati i zbližiti na radionicama dijeljenja starih zanata ili pak umjetničkih vještina?


Ideja može biti koliko i ljudi. Ovi primjeri služe samo da vas potaknu na razmišljanje i razbude vam maštu. Razgovarajte s prijateljima, kolegama, susjedima i osmislite nešto dobro za grad u kojem živimo – i sjetite se da grad čine ljudi.


Više o Civilnim inicijativama doznajte na web stranici www.rijeka2020.eu/ukljucise/civilne-inicijative gdje možete i ispuniti prijavnicu za vaš prijedlog.


Prijedloge možete uputiti kao skupina od najmanje troje građana ili, ako imate udrugu – kao formalna udruga. Vaše će prijedloge procjenjivati Vijeće građana, a odabrani prijedlozi mogu dobiti financijsku potporu do maksimalno 30.000 kuna.


Prijavite svoj prijedlog! Uključite se!



ZELENI VAL


Oplemenimo Rijeku sadnjom biljaka, stabala, cvijeća, osmislimo aktivnosti iz područja ekologije!


Kako bismo svi boravili u ljepšem i zelenijem gradu, vaše prijedloge želimo financijski podržati i osigurati da doista zažive.


Zeleni val simbolički je naziv za zelena uređenja koja ne zahtijevaju građevinsku dozvolu.


Koje ideje možete predložiti?


Ideje vodilje za osmišljavanje zelenih prijedloga neka vam budu: povezivanje, zajedništvo i stvaranje čišćeg, zelenijeg i ljepšeg grada. Možete predložiti osnivanje urbanog vrta sa svojim susjedima ili prijateljima. Možda znate gdje bi se baš dobro uklopio vertikalni vrt, a možda unapređenje možete postići već i samim čišćenjem okoliša i postavljanjem vrećica za pseći izmet. Vaši se prijedlozi mogu ticati i reciklaže, kompostiranja, ljekovitih biljki, razmjene znanja i vještina. Ideja može biti koliko i flore i faune na svijetu. Spomenuti primjeri služe samo da vas potaknu na razmišljanje i razbude vam maštu. Budite otvorenog uma, razgovarajte s prijateljima i susjedima i osmislite svoju kap u Zelenom valu za ljepšu i mirisniju Rijeku.


Više o Zelenom valu doznajte na web stranici www.rijeka2020.eu/ukljucise/zeleni-val gdje možete i ispuniti prijavnicu za vaš prijedlog.


Prijedloge možete uputiti kao skupina od najmanje troje građana ili, ako imate udrugu – kao formalna udruga. Vaše će prijedloge procjenjivati Vijeće građana, a odabrani prijedlozi mogu dobiti financijsku potporu do maksimalno 30.000 kuna.


Dovedimo prirodu u grad, neka bude dio naše svakodnevice, lijepa oku, mirisna i svima korisna.


Osmislite prijedlog i ispunite prijavnicu. Uključite se!



VOLONTIRAJ


Svi su pozvani biti dio važne riječke 2020. godine, a volonterima šaljemo poseban poziv, jer je plemenita i ponosna energija volontera važan kotač svake velike organizacije.


Prijavite se za volontiranje u projektu!


Možete biti na dodir blizu velikim predstavama, koncertima, izložbama i mnogim drugim događajima koji će se u Rijeci održavati tijekom 2020., ali već i ranije. U pripremnoj 2019. prisustvovat ćete edukacijama namijenjenima posebno za vas. O prijestolnici kulture doznat ćete sve što još niste doznali i postat ćete njen sastavni dio. Upoznat ćete nove ljude, sudionike programa i riječke goste. Imat ćete priliku surađivati s producentima i umjetnicima, organizatorima i zvijezdama. Među prvima ćete otvarati vrata novih kulturnih ustanova u Rijeci – muzeja, knjižnice, dječje kuće i drugih.


Za uspjeh trebamo zajedništvo. Želimo vašu pomoć, znanje, vještine i dobru energiju, zauzvrat nudimo iste vrijednosti te priliku za druženja i zabavu. Budimo zajedno na prvoj liniji, sudionici kulturnih i društvenih zbivanja koja će obilježiti grad. Prilika je jedinstvena! Rijeka je jedinstvena – prvi hrvatski grad koji je postao Europska prijestolnica kulture.


Prijaviti se možete ispunjavajući prijavnicu za volontere dostupnu na www.rijeka2020.eu/ukljucise/volontiranje