Pokreće li se lavina

Što će biti s Titom u ostatku Hrvatske? Vukelić najavljuje da će Broz doći na dnevni red i u – Rijeci

Dražen Ciglenečki

Lucian Vukelić najavljuje da će Tito doći na dnevni red i u Rijeci / arhiva NL

Lucian Vukelić najavljuje da će Tito doći na dnevni red i u Rijeci / arhiva NL

Ranije je odgovor na našu inicijativu bio da nastojimo zatirati antifašizam, što nije istina, ističe šef riječkog HDZ-a Lucian Vukelić. Ne postoji naputak lokalnim HDZ-ovcima što s Titom tamo gdje je stranka u većini u predstavničkom tijelu, kaže predsjednik ŽO-a HDZ-a Oleg Butković



Preimenovanje zagrebačkog Trga maršala Tita trenutačno je politička tema broj jedan u Hrvatskoj.


Ono što sada intrigira je i hoće li HDZ i u drugim gradovima i općinama s Titovim trgovima i ulicama, a u kojima ta stranka participira u većini u predstavničkim tijelima, postupiti jednako kao u Zagrebu. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a, u ponedjeljak je izjavio da Tito ne zaslužuje trg ili ulicu nigdje. To bi moglo sugerirati da je maršalu odzvonilo i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Zaprešiću, Varaždinskim Toplicama… No, nisu svi HDZ-ovci, možda po uzoru na Franju Tuđmana, neprijateljski raspoloženi prema Titu.


– Ovo što se događa u Zagrebu neće utjecati na nas u Zaprešiću. Mi smo ponosni na sve naše trgove i ulice, trgove Ivana Pavla II. i Franje Tuđmana, kao i Ulicu maršala Tita, i tako će ostati – rekao nam član predsjedništva HDZ-a Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića koji je svega dvadesetak kilometara udaljen od Zagreba.


Stotine prioriteta




Dražen Barišić, HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice koja je također jednako blizu Zagrebu, nije se jučer javljao, pa ne znamo što on u svojem gradu namjerava s Trgom maršala Tita. No, HSP, koji je s HDZ-om dio većine u Gradskom vijeću, pokrenuo je inicijativu za ukidanje tog trga. U Karlovcu su to, kako nam je otkrio HDZ-ov gradonačelnik Damir Mandić, prije dva mjeseca učinile neke braniteljske udruge.


– Sastat ću se ovih dana s njima. Osobno antifašizam dijelim od komunizma, kojeg je Tito bio simbol, a u kojem su počinjeni brojni zločini. Vjerujem da ćemo zato u Karlovcu promijeniti naziv Trga Josipa Broza Tita – rekao nam je Mandić.


Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Oleg Butković kaže da ne postoji naputak lokalnim HDZ-ovcima što s Titom tamo gdje je stranka u većini u predstavničkom tijelu. Šef riječkog HDZ-a Lucijan Vukelić podsjeća da su oni u prošlosti, bezuspješno, predlagali da se u Rijeci promijeni ime Trga maršala Tita. Sada je, međutim, situacija drukčija jer je HDZ u formiranoj većini u Gradskom vijeću.


– Ranije je odgovor na našu inicijativu bio da nastojimo zatirati antifašizam, što nije istina. Rijeka ima svoje antifašiste, primjerice, Vladimira Gortana kojeg ćemo uvijek isticati. Sada imamo stotine drugih prioriteta, važnijih stvari za Riječane, i s partnerima u Gradskom vijeću još nismo razgovarali o Trgu maršala Tita, pa ne znam kakav je njihov stav o tome. Ali, vjerujem da će ta tema jednom ponovno doći na dnevni red Gradskog vijeća. Ne može biti argument da ste protiv antifašizma ako želite osuditi komunističke zločine – rekao nam je Vukelić.


Spomenik partizanu


U Crikvenici HDZ ima gradonačelnika Damira Rukavinu, a u sklopu grada je i naselje Selce koje ima Ulicu maršala Tita. Ni njemu to nije primarno.


– Nismo razmišljali o tome niti nam je to prioritet. Puno više razmišljam kako u Selcu napraviti parking, nego kako se zove koja ulica ili trg – kazao nam je Rukavina, koji vodi Crikvenicu od 2009. godine, već treći mandat za redom. U Selcu od travnja postoji i Obala hrvatskih branitelja, iz nje se dolazi na Trg palih boraca, na kojem je postavljen obnovljeni spomenik partizanu.


Gradonačelnik Murskog Središća, HDZ-ovac Dražen Srpak, najavio je jučer da će Ulicu Josipa Broza Tita preimenovati u Ulicu Republike Hrvatske. U Varaždinskim Toplicama će o Ulici maršala Tita odlučiti vladajuća koalicija HDZ-a i HSLS-a.


– Nismo još o tome razgovarali, imamo puno važnijeg posla. Mislim da bismo prvo trebali pitati građane koji žive u toj ulici, jer oni bi morali platiti nove isprave ako se promijeni njezino ime – rekla nam je HSLS-ova gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković.