Sjajan uspjeh

Stipan Jonjić prvi u Hrvatskoj s prestižnim europskim grantom. Razvija cjepivo za tumor na mozgu

P. N.

Foto arhiva NL

Foto arhiva NL

Projekt GLIOVACC financirat će  ERC u sklopu svog programa PoC, s ciljem približavanja tržištu rezultata istraživanja razvoja cjepiva za najzloćudniji oblik tumora na mozgu



RIJEKA Po prvi put je jednom istraživaču, koji radi u Hrvatskoj prestižno Europsko istraživačko vijeće prihvatilo financiranje PoC (Proof of Concept) projekta. Riječ je o prof. dr. Stipanu Jonjiću s Medicinskog fakulteta u Rijeci. 


Projekt GLIOVACC financirat će  ERC u sklopu svog programa PoC, s ciljem približavanja tržištu rezultata istraživanja novog pristupa u razvoju cjepiva za glioblastoma multiforme, najzloćudniji oblik tumora na mozgu.


Stipan Jonjić ujedno je i prvi znanstvenik u Hrvatskoj koji je za svoja istraživanja dobio sredstva Europskog istraživačkog vijeća, još 2012. godine. Tada mu je odobren grant od 1,8 milijuna eura. Ranije su ovakve grantove dobivali samo naši vrhunski istraživači koji rade u inozemstvu.




PoC grantovi otvoreni su upravo za one koji drže jedan od ERC grantova, kao što je to slučaj s Jonjićem. Vrijedni 150.000 eura, ovi grantovi koriste se kako bi se istraživale poslovne prilike, pripremile aplikacije za patente ili potvrdila praktična primjena znanstvenih koncepata. Ovakvi grantovi znanstvenicima ujedno olakšavaju otvaranje tvrtki i privlačenje kapitala za provođenje svojih istraživanja.


Ova serija grantova dodijeljena je znanstvenicima u 16 europskih zemalja, a Stipan Jonjić jedini je kojem je to uspjelo iz Hrvatske.


Europsko istraživačko vijeće je neovisno paneuropsko znanstveno-istraživačko tijelo. Projekti koje financira ERC najbolja su istraživanja na Starom kontinentu. Znanstvenici ih dobivaju isključivo na osnovi svoje izvrsnosti. 


Stipan Jonjić u svakom slučaju izvrstan je primjer da se i u malim zemljama može raditi vrhunska znanost.