Prosvjedna šetnja

Stanovnici Viškova danas hodaju za čisti zrak do Marišćine. Imaju pet zahtjeva

P. N.

Stanovnici Viškova spontano su se ovog tjedna okupili ispred Općine Viškovo, gdje su upozorili na problem smrada s Marišćine / Foto Marko Gracin

Stanovnici Viškova spontano su se ovog tjedna okupili ispred Općine Viškovo, gdje su upozorili na problem smrada s Marišćine / Foto Marko Gracin

Kroz prosvjedni skup Hod za čisti zrak želimo još jednom poslati jasnu poruku lokalnim političkim šerifima da se napokon pokrenu i počnu voditi računa ne samo o sebi nego i o svojim sumještanima, rekao je Josip Begonja



VIŠKOVO Stanovnici Viškovo danas hodaju za čisti zrak do Marišćine. Prosvjedna akcija “Hod za čisti zrak” kreće u 10 sati s parkirališta Milihovo u centru Viškova, a planirana je šetnja do ŽCGO Marišćina, uz obilazak postrojenja.


Zašto Krizni eko stožer Marišćina organizira ovu prosvjednu šetnju?


– Kroz prosvjedni skup Hod za čisti zrak želimo još jednom poslati jasnu poruku lokalnim političkim šerifima da se napokon pokrenu i počnu voditi računa ne samo o sebi nego i o svojim sumještanima.


Samo jedno ispravno rješenje




Nisu u stanju u ŽCGO Marišćina proizvesti kvalitetan gorivi otpad. Na zaradu ne mogu više niti pomisliti, kupili su zastarjelu tehnologiju i nitko ne želi preuzeti neodgovarajući gorivi otpad niti da mu plate! Grčevito se protive uvođenju kvalitetnijeg sustava odvojenog prikupljanja otpada i svom snagom podupiru neprikladno odlaganje biorazgradivog otpada, objašnjava Josip Begonja iz Kriznog eko stožera Marišćina.


Za problem postoji samo jedno ispravno rješenje, dodaje: “EU direktive, Zakon o održivom gospodarenju otpadom, Plan gospodarenja otpadom i Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom vrlo su jasne na koji način se treba gospodariti biorazgradivim otpadom”.


– Tražimo da ih pročitaju s razumijevanjem i da se drže pravila navedenih u tim dokumentima. Konkretno, tražimo provedbu sljedećih 5 aktivnosti:


Pet aktivnosti


Tražimo od Grada Rijeke, Općine Viškovo i ostalih jedinica lokalne samouprave iz Primorsko goranske županije da prestanu ignorirati zakone i uredbe Republike Hrvatske i hitno donesu nove Odluke o gospodarenju komunalnim otpadom u kojima će jasno biti navedeno da biorazgradivi komunalni otpad treba prikupljati ODVOJENO od svih ostalih komponenti otpada.


Tražimo od komunalnih društava Primorsko-goranske županije, naročito KD Čistoća iz Rijeke, da se hitno pripreme za odvojeno prikupljanje bio otpada.


Tražimo od jedinica lokalne samouprave iz Primorsko-goranske županije da hitno pronađu PRIKLADNE lokacije za obradu biorazgradivog komunalnog otpada postupcima kompostiranja ili anaerobne digestije.


Tražimo od Ministarstva zaštite okoliša i energetike da ZATVORI odlagalište Marišćina sve dok se ne riješi problem smrada.


Tražimo od Ureda državne uprave hitnu ocjenu zakonitosti Odluka o gospodarenju otpadom jedinica lokalne samouprave iz Primorsko gorane županije, iznio je zahtjeve Josip Begonja.