Proplin zatvara vrata

Šoići bez prodaje plina, 85 radnika bez posla

Marinko Glavan

Prodajno mjesto gdje se uz autoplin već desetljećima prodaje plin u bocama, plinska ambalaža, oprema za kampiste te brojni drugi proizvodi uskoro se zatvara



RIJEKA Maloprodajno mjesto Proplina u Šoićima, gdje se uz autoplin već desetljećima prodaje plin u bocama, plinska ambalaža, oprema za kampiste te brojni drugi proizvodi, odlukom uprave tvrtke, članice Ina Grupe, bit će zatvoreno zajedno sa svim ostalim maloprodajnim mjestima, uz izuzetak Zadra, Komolca, Labina i Pule, potvrđeno je iz Ine.


Prodajno mjesto trebalo je biti zatvoreno još prije tri dana, prema infomacijama kojima su raspolagali sami zaposlenici, no to se nije dogodilo. Zatvaranje je zasad prolongirano na neodređeno vrijeme, ali iz Ine ističu kako je nakon temeljite analize poslovanja na području Istre i Kvarnera utvrđeno da će se maloprodajno mjesto Šoići sigurno zatvoriti s obzirom na to da isto ne odgovara svim potrebnim standardima. Poslovna jedinica u Rijeci ipak se neće u potpunosti ugasiti jer će nastaviti s aktivnostima punjenja i skladištenja ukapljenog naftnog plina (UNP) te će punjenje i prodaja UNP-a, objašnjavaju u Ini, kupcima biti dostupni i nakon zatvaranja maloprodajnog mjesta na drugim prodajnim mjestima, odnosno benzinskim crpkama Ine.   

85 otkaza


Dvojica djelatnika maloprodaje na Urinju neće ostati bez posla, za razliku od 85 i njihovih kolega koliko ih uprava Proplina namjerava otpustiti zbog »poslovno uvjetovanih razloga«, već će nastaviti raditi u punionici plinskih boca i radionici na istoj lokaciji.



Predsjednik Zelene stranke Aljoša Babić reagirao je na vijest o zatvaranju prodajnog mjesta Proplina, odnosno Ine u Kostreni, ali i ostalih maloprodajnih jedinica tvrtke diljem Hrvatske, kazavši kako je riječ o uhodanoj praksi namjernog uništavanja starih, provjerenih firmi od samih njihovih rukovoditelja kako bi se otvorio prostor za nove u kojima se kasnije uhljebljuju isti ti kadrovi.




– Ostaje i pitanje i kako se Proplin pripremio na pojavu konkurencije na tržištu te je li imovinom firme odgovorno gospodareno. Žalimo za gubitkom svakog radnog mjesta, posebno na profitabilnom plinskom tržištu. Zatvaranjem maloprodaje u Kostreni oštećeni su i građani ovog kraja koji će potrebe za plinskim proizvodima morati zadovoljavati na drugim mjestima – kazao je Babić.



Da otkaza Proplinovim djelatnicima u Rijeci neće biti, potvrđuje i Ivica Perinić, regionalni povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala, koji ističe da su otkazi osamdeset petorici radnika dogovoreni na socijalno prihvatljiv način uz načelo dobrovoljnosti i solidne otpremnine uz otkaz ugovora o radu. Perinić se, međutim, posebno osvrnuo na reintegraciju Proplina u matičnu tvrtku Ina, ukazavši na nedosljednost uprave.   

Malo smisla


– Indikativni su službeni razlozi povratka koje navode vlasnici – povećanje učinkovitosti poslovanja i produktivnosti zaposlenih. Sve to bi imalo smisla da se isti razlozi nisu navodili i prilikom izdvajanja tog društva iz Ine, a navode se i sada kod izdvajanja djelatnosti iz područja računovodstva u Ini, registriranjem novog ovisnog društva Top računovodstvenog servisa d.o.o. – čiji će radnici obavljati svoje dosadašnje poslove, ali ne više u okviru Ine, nego ovisnog društva u njenom stopostotnom vlasništvu. Dakle, percepcija vlasnika, s kojom se Sindikat EKN, a vjerujem i kolege iz drugih sindikata, ne slaže, je da će ti radnici biti učinkovitiji i produktivniji kao budući radnici u nekakvom d.o.o. unutar grupe, nego kao dosadašnji radnici Ine. Interesantno je kako se produktivnost i učinkovitost u pojašnjenju poslovnih odluka primjenjuje od prilike do prilike, bez ikakvih relevantnih stvarnih pokazatelja. Ali, tako je to u okviru MOL Grupe, pa valjda tako mora biti i u Ini. Drugi većinski vlasnik Ine, Vlada Republike Hrvatske, šuti kao da se to nje ne tiče – ističe Perinić.