Blagdansko ozračje

Šmrika će veselo proslaviti Antonju

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj



ŠMRIKA Svog nebeskog zaštitnika svetog Antona Opata, ili svetog Anton Pustinjaka, Zimskog sv. Antona, Šmrika slavi 17. siječnja. Narodna predaja, koju je zapisao dr. Josip Burić u knjizi »Iz prošlosti Kraljevice«, objavljenoj 1990. godine, kaže: »Negdje oko godine 1800. došao u Šmriku neki bogati trgovac i prenoćio kod Antona Čabrijana. Na odlasku je zaboravio ponijeti svoj lijepi novi mornarski kaput. Znajući da se trgovac više neće vratiti, Anton proda kaput za 8 forinti, za svotu koja je u ono vrijeme predstavljala lijepu vrijednost. Budući da je Anton bio pošten i duševan čovjek, ne htjede ovaj novac upotrijebiti za sebe, nego je njime sazidao kapelicu, tzv. poklon u koju je smjestio sliku sv. Antona Pustinjaka, svoga krsnoga zaštitnika.


Kad se naredne godine u šupljini kapelice, tik uz sliku sv. Antona nastanio mladi roj pčela, ni meda nije htio Anton uzeti za sebe, nego ga je namijenio za crkvicu, te ju je malo proširio i poljepšao,« Crkva se nekoliko puta širila i nadograđivala, da bi tek četrdesetih godina prošloga stoljeća dobila sadašnji izgled. Na blagdan Antonje u Šmriki se služi jutarnje i večernje, koncelebrirano misno slavlje. Antonja je hodočasnički dan, sv. Antona su pješice pohodili štovatelji iz Kraljevice. »Šmrička dica«, koja su se odselila u udaljenija mjesta, rado se vraćaju doma na blagdan. Obilazila se rodbina i prijatelji. Ako je vrijeme dopuštalo, pjesma, radost i veselje okupljali su ljude i »va oštariji poli Ermine«.


Danas se možda manje pješači, ali se u mjestu osjeća blagdansko ozračje barem desetak dana. Tradicionalno se održava priredba u Društvenom domu »Ivica Turina«. Njeguje se zajedništvo svih generacija. I ove će godine učenici PŠ Šmrika pjevati, glumiti i plesati. Šmričani ne zaboravljaju dragu domaću besedu; mladi sviraju u Tamburaškom orkestru KUD-a »Eugen Kumičić« u Križišću, a stariji pjevaju u združenim pjevačkim zborovima KUD-a »Martin Matetić« u Jadranovu, »Slogi« u Hreljinu i u Ženskoj klapi »Hreljin«. I svi će oni uveličati svečanost. Čut će se i zvukovi trieštinke i harmonike. Pohodit će ih i Šmričke mačkare.




Završetak programa je uvijek početak druženja. Nogometni klub »Primorac« u svojim prostorima u čast blagdana organizira turnir u briškuli i trešeti. Oko svih blagdanskih događanja nesebično se zalažu Župa sv. Antuna, PŠ Šmrika, NK Primorac, Šmričke mačkare, roditelji i puno, puno dobrih i nesebičnih ljudi, koji se odazivaju na tradicionalni poziv »Dojdite, lipo j’ kad smo si skupa!«. Sa svima u vezi je Narodna čitaonica i knjižnica Šmrika. U svemu tome veliku potporu daju Grad Kraljevica i Turistička zajednica Grada Kraljevice.