Nove terapije

Skup u Opatiji: Vrhunska znanost za kvalitetniji život onkoloških bolesnika

Barbara Čalušić

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Naša je aktivnost usmjerena u cijelosti na poboljšanje skrbi o onkološkim pacijentima, njihovoj kvaliteti života, a naši su članovi specijalizirani za razna onkološka područja. Upravo je to snaga naše organizacije – multidisciplinarnost u pristupu, kažu sudionici međunarodnog skupa u Opatiji



OPATIJA Nove terapije, ali i nove tehnologije, kao pomoć u podizanju kvalitete života onkoloških bolesnika, samo su neke od tema međunarodnog sastanka koji je u Opatiji okupio oko 150 članova ekspertne skupine za kvalitetu života Europskog udruženja za istraživanje i liječenje raka (European Organization for Research and Treatment of Cancer – EORTC). Skup je multidisciplinaran i okuplja istraživače i stručnjake s područja medicine, psihologije i statistike iz Europe, Izraela, Australije, Brazila, Indije, Rusije, Tajvana, Kine i Japana.


– Naša grupa u sklopu EORTC-a djeluje više od 30 godina i broji više od 150 članova. Prepoznati smo u svjetskim okvirima, pa osim članova koji dolaze iz brojnih svjetskih zemalja, naša se istraživanja objavljuju u znanstveno visokorangiranim onkološkim časopisima. Naša je aktivnost usmjerena u cijelosti na poboljšanje skrbi o onkološkim pacijentima, njihovoj kvaliteti života, a naši su članovi specijalizirani za razna onkološka područja.


Upravo je to snaga naše organizacije – multidisciplinarnost u pristupu onkološkim bolesnicima i činjenica da se u praćenje kvalitete života onkoloških bolesnika bavimo vrhunskom znanošću. Na ovom se sastanku bavimo novim pristupom u mjerenju kvalitete života pacijenata. Prije deset godina kvalitetu života mjerili smo standardnim upitnicima, no danas nam tehnologija pruža puno šire mogućnosti kroz razne platforme i novu tehnologiju. Naime, danas se kvaliteta života može mjeriti u realnom vremenu, kaže psiholog i predsjednik grupe Fabio Efficace.


Posljedice liječenja




Posljedice onkološkog liječenja su razne, među najčešćima susreću se problemi plodnosti, seksualnosti, prerane menopauze, česte potrebe za sekundarnim liječenjem, poteškoće kod zaposlenja, smanjena radna sposobnost tijekom liječenja, nezaposlenost, financijsko opterećenje i rano umirovljenje. Kronični umor, depresija i određene kognitivne promjene također su nuspojave onkološkog liječenja, pa je potreba za psihološkim ili psihijatrijskim tretmanom vrlo česta.


Donedavno u praćenju kvalitete života onkoloških bolesnika adolescenti oboljeli od karcinoma nisu praćeni kao posebna skupina. Psihologinja Anne-Sophie Darlington iz Velike Britanije ističe kako je riječ o specifičnoj grupi bolesnika koje više nije moguće nazivati pedijatrijskim pacijentima, ali ni odraslom populacijom.


– Oni su negdje u sredini, a osim njihove specifične dobi, valja imati na umu činjenicu kako se stopa njihovog preživljenja nije bitno mijenjala. Mladim ljudima koji su u razvoju teško je prihvatiti činjenicu da je zbog bolesti njihov život »na čekanju«, a pomisao da postoji mogućnost da će umrijeti, na neki je način prevelika za njihovu percepciju života. Mladi ljudi često nisu uključeni u klinička istraživanja te postoji ideja da se dobna granica za klinička istraživanja koja je 18 godina spusti na 16 godina, možda čak i niže. Naravno, samo kad smo sigurni da im možemo poboljšati kvalitetu života, upozorava Darlington.



Hrvatska je po prvi put domaćin sastanka EORTC čijoj su realizaciji pomogli Hrvatsko hematološko društvo, Liga protv raka PGŽ-a, KBC Rijeka i Europsko udruženje za istraživanje i liječenje raka, a sastanak se održava pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.


– U pola stoljeća, koliko postoji ovo društvo, prvi put se sastanak društva održava u Hrvatskoj, tako da nam je velika čast što smo uspjeli ugostiti naše drage prijatelje i izuzetne stručnjake, poručila je Duška Petranović, hematologinja iz KBC-a Rijeka na otvorenju međunarodnog sastanka EORTC-a u Opatiji.


– Kvaliteta života vrlo nam je važan koncept jer danas znamo da su liječenja onkoloških bolesnika dugoročna, a samim time sa sobom nose i posljedice. Upravo iz tog razloga važno je praćenje kvalitete života i njezino mjerenje kojom se bave grupe stručnjaka koji kreiraju upitnike za pojedine onkološke bolesti i prate povratne informacije koje dobivaju od pacijenata, objasnila je psihologinja iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka Karin Kuljanić.



Inovativne terapije


Inovativne terapije u liječenju raka bitno podižu očekivanja pacijenata oboljelih od karcinoma. Nizozemski neuroonkolog Martin Taphoorn kaže da kao kliničar kod onkoloških pacijenata, osim djelotvorne terapije, primjećuje i veću želju za kvalitetom svakodnevnog života.– Pacijenti danas žele živjeti dulje i imati dobru skrb, ali se žele i dobro osjećati, i dobro funkcionirati. Zato nam trebaju novi instrumenti na kojima ćemo pratiti stanje naših pacijenata i pomoći liječnicima da u terapiju takvih pacijenta uključe i kvalitetu života. Već sad na raspolaganju su nam razne terapije, poput novih operacija i imunoterapije, koje možda ne mogu izliječiti sve pacijente, ali definitivno mogu pomoći pacijentima da bolje funkcioniraju i omogućiti da njihovo stanje ostane stabilno, objašnjava Taphoorn.