Novi koeficijenti

Sjednica Općinskog vijeća Kostrene: Povećanja izdataka za plaće neće biti

Barbara Čalušić

Foto B. Čalušić

Foto B. Čalušić



KOSTRENA Ukupno planirani prihodi Općine Kostrena u prvoj polovici godine realizirani su u iznosu od 23,7 milijuna kuna, odnosno 45,8 posto u odnosu na plan, dok su rashodi i izdaci iz proračuna izvršeni u iznosu od 19,6 milijuna kuna, što u odnosu na plan iznosi 36,9 posto. Na indeks izvršenja rashoda utjecala je činjenica što su se kapitalni projekti, kao što je parkiralište kod groblja u Svetoj Luciji i cesta uz Poslovnu zonu Šoići, počeli izvršavati na kraju prvog polugodišta.


Okruženje


Polugodišnji izvještaj na  sjednici Općinskog vijeća Kostrene prihvaćen je sa sedam glasova vladajućih, dok su trojica vijećnika HDZ-a bila suzdržana, a troje iz Unije Kvarnera protiv.


S istim omjerom glasova prihvaćena je i odluka o koeficijentima za obračun plaće općinskih zaposlenika. Općina Kostrena, naime, odnedavno umjesto jedinstvenog upravnog odjela, ima tri odjela: za komunalije, financije i opći odjel.



Mirela Marunić na aktualnom satu je postavila pitanje o domu za starije osobe. Zanimalo ju je je li bilo razgovora s potencijalnim investitorima. – Krenuli smo u razgovore s potencijalnim investitorima. Jučer smo razgovarali s investitorom Lindberg care iz Belgije koji gradi dom u Dugoj Resi i u Slavonskom Brodu. Prezentiran im je naš projekt, vrlo su zainteresirani. Prije toga razgovarali smo s investitorom iz Slovenije koji je već htio ovdje graditi dom. Iako je on realizirao svoje projekte, ali ima zainteresirane partnere koji bi također investirali u Kostreni, odgovorio je načenik Vranić.


Prema riječima načelnika Dražena Vranića, donošenje novih koeficijenata u iznosu bruto plaća predviđenih za ovu godinu neće povećati izdvajanja za plaće zaposlenika bez obzira na činjecu što sad u općinskoj upravi egzistiraju tri odjela. Međutim, u 2019. godini doći će do proračunskog povećanja od 50 tisuća kuna.


– To je neznatno povećanje jer je u to uračunat i treći komunalni redar čije se usluge koriste ljeti na određeno vrijeme. Činjenica da su ustrojena tri upravna odjela nije dovela do nikakvih bruto povećanja. Naime, udio plaća u proračunu Općine Kostrena je 11,52 posto, pri čemu na općinsku upravu otpada 4,9 posto u proračnu. Najveći udio u plaćama odlazi na vrtić, no ako uzmemo u obzir druge jedinice lokalne samouprave u okruženju, Općina Kostrena na plaće izdvaja bitno manje od ostalih. Viškovo, primjerice izdvaja 24,3 posto, Kastav 17 posto, a jedino Grad Bakar ima sličan utjecaj plaća na proračun kao i mi, i on je ispod 11 posto, istaknuo je Vranić.


Veća učinkovitost?


Najveći koeficijent odsad će biti 3,3, dok je kod jednistvenog upravnog odjela koeficijent voditelja iznosio 3,6.Dok kostrenski načelnik smatra da će ovakva organizacija povećati učinkovitost rada općinskih službi, njegova prethodnica iz Unije Kvarnera Mirela Marunić koja je u svom mandatu ustrojila jedinstveni upravni odjel, suprotnog je mišljenja. – Ponovit ću, novi ustroj je neracionalan i nije svrsishodan. Mi smo pokazali kako može biti jedan upravni odjel. Opseg posla je isti, nećemo dobiti povećanje učinkovitosti, ali ćemo povećati troškove – smatra Marunić.