Sezone grijanja u Rijeci će još trajati, evo do kada



RIJEKA – Od danas kreće najavljeno pojeftinjenje plina za riječka kućanstva koja koriste plin u sustavu TD-a Energo, potvrđuju nam iz ovog poduzeća. Dobra je vijest da cijelokupna situacija oko koronavirusa nije i to stopirala.


 


Podsjetimo, prema obavijesti iz tog poduzeća, krajnja cijena plina za kućanstva na distributivnom području ovog trgovačkog društva od 1. travnja 2020. godine, to jest od danas, bit će niža u odnosu na trenutačnu cijenu za prosječnih 0,93 posto. Razlog tome je smanjenje referentne cijene plina za 0,0061 kuna po kilovatsatu i korekcije varijabilnog iznosa troška za opskrbu plinom, u odnosu na 2019. regulacijsku godinu.




 


– Smanjenje cijene za kućanstvo, koje na mjesečnoj razini utroši 100 metara kubičnih prirodnog plina i sukladno godišnjoj potrošnji pripada Tarifnom modelu 1 (TM01), značit će umanjenje iznosa mjesečnog računa za prosječne 2,62 kune, bez PDV-a.


 


Točni izračuni bit će objavljeni naknadno.


 


Sezona grijanja 2019./2020. koja je započela 30. listopada 2019. godine još će trajati.


 


Završetak sezone grijanja u pravilu se određuje u trenutku kada podaci DHMZ-a pokažu da je tri uzastopna dana temperatura u Rijeci viša od 12 stupnjeva Celzijevih u 21 sat, istaknuto je.


 


– Međutim, ako sedmodnevna prognoza vremena predviđa ponovno zahlađenje ili kišno vrijeme, uprava Energa može odlučiti da se sezona grijanja produlji. Također, u slučaju da temeljem ovih parametara i dođe do isključenja grijanja, Energo uvijek može samostalno procijeniti je li zbog nove promjene vremena potrebno ponovno uključiti grijanje, kažu u Energu.


 


Iako se na osjet zima vratila, u travnju osim generalne odluke Energa, suvlasnici svake zgrade mogu potpuno samostalno odlučivati o ranijem ili kasnijem završetku sezone grijanja putem svojih ovlaštenih predstavnika stanara. Drugim riječima, Energo ostavlja mogućnost svim svojim korisnicima da s grijanjem završe ranije od gore navedenog pravila ili pak produlje grijanje svojih zgrada neovisno o formalnom završetku sezone.


 


Novi list pratite putem aplikacija za AndroidiPhone/iPad ili Windows Phone.