Povorka

Šesta smotra zvončara na Kukuljanovu: Zvona i kanat za bakarski kraj

Sanja Gašpert



Šest grupa s više od 200 zvončara i maškara sudjelovalo je u šestoj po redu smotri zvončara »Zvona i kanat za bakarski kraj«, koju su i ove godine na Kukuljanovu organizirali Kukuljanski zvončari, pod pokroviteljstvom Turističke zajednice Grada Bakra i Grada Bakra. Povorka je krenula iz Kukuljanova i prošla kroz cijelo mjesto te završila svoju turu ispred Doma kulture Kukuljanovo, u kojem su održani maškarani tanci uz Trio Vox i Lindu Gizdulić te voditelja Alena Polića. Sudionici povorke bili su Kukuljanski Zvončari, Griški krabunosi, Čočman Express, Munski zvončari, Grobnički dondolaši i Zametski zvončari, koji ove godine obilježavaju pedeset godina postojanja.


Tri »štancije«



– Veseli nas da je ova smotra postala tradicionalna. Prijašnjih godina organizirali smo pohod i zvonjavu po svim bakarskim naseljima, međutim, kako nam je želja privući što više zvončarskih grupa, a koje su u ovo vrijeme maškara gotovo »razapete« po svim dijelovima županije, skratili smo rutu samo na Kukuljanovo, gdje je ona duga oko tri kilometra i traje oko tri sata. Imamo tri »štancije«, na kojima se družimo s mještanima, oni nas darivaju hranom i pićem, mi im zvonimo, a na kraju ture idemo u naš dom, gdje ćemo imati plesnu zabavu pod maskama. Sretni smo da smo uspjeli organizirati barem tu jednu maškaranu zabavu na Kukuljanovu, kazao je predsjednik Kukuljanskih zvončara Vanja Mičetić, dodajući kako ova zvončarska skupina ove godine slavi deset godina ponovnog osnutka.Mičetić je istaknuo kako Bakar i bakarska naselja imaju dugu tradiciju maškaranja, koja je jedno vrijeme zamrla, a upravo je Kukuljanski zvončari žele obnoviti.


Ča si grđi to si lipši




– Vremena su teška, udruge se gase jer se financijski ne mogu održati, ali mi se ne damo. Želimo našu bogatu povijest prikazati javnosti, pokazati djeci kako se nekada za vrijeme maškara zabavljalo u našem kraju. Mi volimo maškare, ali »po starinski«, guštamo u ovom, u zvonjavi, a posebno nas veseli što uz četrdesetak članova imamo i njih deset podmlatka, kazao je Mičetić.



Svake godine u ovoj smotri sudjeluju i Griški krabunosi iz Grižana, čiji je vođa Željko Blažičević Kotorki kazao kako ih je u ovogodišnjoj smotri njih dvadesetak, a dolaze svake godine jer i Kukuljanski zvončari posjećuju njihov Griški krabunoški susret, što se održava ove nedjelje, dvanaestu godinu za redom. Mi smo maškarani malo drugačije, jer imamo stari običaj maškaranja iz našega kraja. Mi smo »grdi«, jer »ča si grđi to si lipši«, kazao je Kotorki.Zvončare su na njihovom putu pratili zamjenik bakarskog gradonačelnika Tomislav Dundović, inače i sam s Kukuljanova i direktorica bakarske Turističke zajednice Sonja Jelušić Marić.

– Ova smotra krenula je kao ideja i veseli me, posebno jer sam s Kukuljanova, da se održala i nadam se da će postati tradicionalna. Grad Bakar trudi se poduprijeti entuzijazam i rad Kukuljanskih zvončara na obnovi običaja i tradicije, kazao je Tomislav Dundović, dok je Sonja Jelušić Marić istaknula kako je riječ o atraktivnoj manifestaciji koja doprinosi njegovanju tradicije i običaja bakarskog kraja.